Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Försök till bankrån i Ullared

En man försökte råna Sparbanken i Ullared under fredagsförmiddagen och sade att han hade ett vapen. När mannen fått sina pengar satte han sig ner och pratade med personalen. – Han var kvar i lokalen i nästan en halvtimme, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det var vid halv 12-tiden under fredagsförmiddagen personal på Sparbanken larmade polis om ett pågående rånförsök, vilket GT var först att skriva om. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Från banken går det ett larm och polis har då telefonkontakt med personal på platsen, enligt vårt schema på rutinågärder.

Personalen berättar för polisen att det kommit in en ensam man på banken som säger att han vill ha pengar.

Satte sig ner och pratade

Mannen säger till personalen att han har ett vapen, men personalen kan inte se något vapen. Trots det lämnar man över pengar till mannen, varpå mannen ska ha satt sig ner i lokalen och börjat samtala med personalen.

– Det finns inga uppgifter om att han varit våldsam. Efter han fick sina pengar ska han ha satt sig ner och han pratade ibland. Det är inte det vanligaste tillvägagångssättet, de flesta har ganska bråttom iväg när de fått sina pengar, säger Ulla Brehm.

Under tiden hann polisen komma till platsen, och väntade utanför banken.

– Han var kvar i lokalen i nästan en halvtimme. Då är polis utanför och när mannen kommer ut så grips han odramatiskt, säger Ulla Brehm.

Lämnade pengarna

Det visade sig också att mannen hade lämnat de pengar han kom över inne på banken. Polisen upptäckte att mannen inte hade någon id-handling på sig, och han ville inte berätta vem han var.

– Det finns inga uppgifter om fysiska personskador. Brottsrubriken är i nuläget inte fastställd. Den man som greps ska identifieras och det ska hållas förhör med honom så snart det är möjligt, säger Ulla Brehm.

Nu ska mannens identitet fastställas och polisen ska hålla förhör med honom, berättar Ulla Brehm. Mannen ska ha varit svartklädd och haft på sig en svart mössa. Han ska ha agerat ensam, enligt polisen.

– Det är en del saker här som man kan tycka är något annorlunda. Men vi är vana vid att det är olika och vi hanterar det utefter vad förutsättningarna är. Nu ska vi hålla förhör med honom och se vad det ger, säger Ulla Brehm.

VD: "Chockade"

Enligt vd:n för Falkenbergs Sparbank, Göran Bengtsson, är personalen fysiskt oskadd.

– Men de är naturligtvis chockade, säger han.

Totalt fyra personer jobbade vid råntillfället.

Hur tar ni hand om personalen nu?

– Vi har en rutin för hur vi hanterar det och har både en intern och en extern stödgrupp på plats.

Det är ännu oklart hur rånförsöket påverkar bankens verksamhet i nästa vecka.

– Det är för tidigt att säga. Vi ska resonera om hur vi går vidare, men just nu är det viktigaste att ta hand om personalen, säger Göran Bengtsson.

Mest läst