Förlikning mellan NCC och Orusts kommun

ANNONS
|

Förlikningsavtalet som kommunstyrelsen nu godkänt handlar om de merkostnader som kommunen haft efter den sista besiktningen av mattor i den nya skolan och den juridiska process som startade när kommunen stämde NCC.

– Det här rör bara frågan om att entreprenaden inte godkänts för att mattorna lagts på för fuktigt golv. Om vi leker med tanken att det brister i själva utförandet så säger det här inte att vi inte kan gå tillbaka till NCC eller andra företag som är ansvariga. Det är en helt annan process, säger kommunchef Jan Eriksson.

Enligt avtalet ska var och en av parterna betala för sina juridiska ombud medan de andra kostnaderna ska fördelas lika. I och med förlikningen kan kommunen inte komma tillbaka till NCC och kräva pengar för just det här i efterhand.

ANNONS

Men allt är inte löst

Övriga missar som uppstått i samband med skolbygget utreds fortfarande. Och de extrakostnader på många miljoner kronor som kommunen haft till följd av att skolan stängdes, som skolskjutsar och ersättningslokaler, regleras inte heller med NCC nu.

Nils Bjelm, regionchef på NCC construction, tycker att det är positivt att parterna kommit till en samsyn.

När det gäller andra brister i entreprenaden som inte regleras i avtalet säger han:

– Har vi gjort fel så står vi för det felet.

Kan vara avgjort redan nu

Men byggnadsingenjören Bengt Skoog som engagerat sig personligen och följt processen på nära håll är rädd för att kommunen nu frånskrivit sig alla möjligheter att i framtiden kräva något av NCC.

Hans tolkning av förlikningsavtalet är en annan.

– Nu har man stängt den dörren och lurat skattebetalarna som åter får ta smällen. I stämningen hänvisar kommunen inte till några mattor utan den är mycket mer diffus.

Efter förlikningen står det klart att Orust kommun och NCC är överens om att Henåns skola var en beställarentreprenad. Det vill säga att kommunen bär huvudansvaret för bygget. Något som man enligt kommunchefen har kommit fram till i gemensamma samtal.

ANNONS

Henåns skola invigdes hösten 2011. Ett år senare evakuerades den efter att personal och elever blivit sjuka och fukt konstaterats. Förra hösten stämde Orust kommun entreprenören NCC. Nu dras stämningen tillbaka.

Vad rättsprocessen mot NCC kommer att kosta Orust kommun är inte klart.

Men i augusti i år noterades merkostnader med anledning av fuktproblematiken på skolan för 25,4 miljoner kronor. Det innefattar sådant som skolskjuts, ersättningslokaler, utredningar med mera tillbaka till 2012.

Återställandet av skolan pågår. Planen är att den ska öppna igen hösten 2015.

ANNONS