Komvuxlärarna Kicki Guron och Catharina Jording tycker att skolledningen har agerat snabbt och bra. De hoppas att verksamheten snart kan flytta tillbaka till skolan.
Komvuxlärarna Kicki Guron och Catharina Jording tycker att skolledningen har agerat snabbt och bra. De hoppas att verksamheten snart kan flytta tillbaka till skolan.

Evakuering från ny skola på Orust

ANNONS
|

– Det är en tragedi. Under de två år som vi har varit här har vi byggt upp en mycket väl fungerande verksamhet, säger Kicki Guron, lärare på komvux.

Hösten 2012 evakuerades elever och lärare från den fuktskadade och numera folktomma Henåns skola. Den här gången handlar det om Orust gymnasieskola och komvux som ligger alldeles bredvid. Just nu pågår en febril aktivitet med att flytta, sedan provtagningar visat att på brister i inomhusmiljön.

– Vi behöver göra en bredare teknisk undersökning med fler provtagningar innan vi kan säga vad det är och omfattningen av det. Nu handlade det om att agera snabbt och inte vänta innan vi vet vad det här är, säger Henrik Lindh, förvaltningschef för område lärande på Orust.

ANNONS

Lärare och elever som GP pratar med uppger att många upplevt problem en längre tid. I synnerhet lärarna har drabbats.

– Vi upplever att det eskalerat under vintern. Till slut var det omkring 80 procent av alla lärare som pratade om sveda i ögonen och luftvägsproblem, säger Kicki Guron.

På måndag ska alla elever och lärare ha fått nya klassrum. Det blir dels i lokaler i kommunhuset men även på andra platser i Henån. Lärarna håller tummarna för att flytten blir tillfällig.

– Jag tänker mycket på eleverna från det individuella programmet som ofta är i särskilt stort behov av trygghet och kontinuitet. På skolan har vi haft en stark social samvaro. Det här blir splittrat för dem och inte alls bra om det blir långsiktigt, säger Kicki Guron.

På måndag ska flyttkarusellen vara avklarad. Svar på den tekniska undersökning som nu genomförs ska komma inom ett par veckor.

När komvuxeleven Imad El Zeeni från Varekil kommer till skolan möts han av en lapp på dörren med budskapet att undervisningen är flyttad. Han tycker trots allt att det som sker nu är bra.

– Jag har inte haft några problem själv men det har andra elever och lärare haft i ungefär sex månader. Det är bra att man tar tag i det här nu, säger Imad El Zeeni.

ANNONS
ANNONS