Hans Bodell som själv bor i Arelid, mellan Gräfsnäs och Anten, tycker att de lokala matproducenterna i regionen behöver mer uppmärksamhet.
Hans Bodell som själv bor i Arelid, mellan Gräfsnäs och Anten, tycker att de lokala matproducenterna i regionen behöver mer uppmärksamhet.

Ett djur i taget och allt ska ätas upp

ANNONS
|

– Det handlar om att ta ansvar för det man gör och hitta en balans. Även om det inte alltid är så lätt, säger Hans Bodell och slår sig ner vid ett av träborden.

Det gamla Magasinet, intill tågstationen i Floda, har renoverats varsamt med mycket återvunnet material. Träbalkar sträcker sig mot det höga taket och i vedgrillen sprakar elden. Hans Bodell har lång erfarenhet från krogbranschen i Göteborg och har tidigare haft flera restauranger. Köttindustrins kvalitetskriterier och krogägarnas jakt på att minska kostnader gör att hållbarhetstanken ofta får stryka på foten.

– Den standard som industrin bestämt innebär att djur som är gamla, av fel ras och har för mycket fett inte är lönsamma för bönderna. Det innebär att djuren föds upp under tidspress, får sojaprotein och inte har någon chans att växa som de borde.

ANNONS

Men Hans Bodell är övertygad om att det går att driva restaurang på ett annat sätt. När han och delägarna Matts Johansson och Johan Ekfeldt fick erbjudande om att öppna en verksamhet i Floda bestämde de sig därför för att ta ett nytt grepp.

Tanken är att samarbeta med lokala bönder och minska slöseriet. Delägarna tog kontakt med en lokal köttbonde och därifrån köper de nötkreatur, lamm och gris som motsvarar deras önskemål. Vilket betyder att de gått på bete, inte fått antibiotika och har lite mer fett.

– Vi köper ett djur i taget och gör slut på det. Det är inte hållbart att bara ta de fina bitarna, det måste folk förstå. Vi planerar också att ha föreläsningar med fokus på varför matindustrin ser ut som den gör.

Menyn på Jernbruket förändras och anpassas därför efter tillgången. När exempelvis oxfilén är slut stryks den och gästerna får välja något annat. Enligt Hans Bodell kan nästan allt på ett djur användas, men det krävs annorlunda sätt att tillaga köttet.

En del bitar får kanske grillas i 24 timmar och annat blir en gryta. Att köpa hela djur till samma kilopris gör också att det går att hålla nere priserna för de finaste delarna, påpekar Hans Bodell.

ANNONS

Hittills har Jernbruket, som öppnade för drygt två veckor sedan, blivit en succé och det är fullbokat långt fram i höst.

– Gensvaret i Floda har varit fantastiskt, men vi visar också att det går att göra bra saker utanför Göteborg. Förhoppningen är att även få fler göteborgare att ta pendeln hit. Hela Säveån är fantastisk vacker och vi vill att folk ska upptäcka det.

ANNONS