Mona-Lis Myrvall och Mary Rönngård hade tagit sig till Särö västerskog för att städa. "Vi såg mycket skräp när vi var på Rörö i somras och då föddes idén" säger Mary. Bild: Lisa Henricson
Mona-Lis Myrvall och Mary Rönngård hade tagit sig till Särö västerskog för att städa. "Vi såg mycket skräp när vi var på Rörö i somras och då föddes idén" säger Mary. Bild: Lisa Henricson

En viktig insats för stränderna

Nedskräpning av stränderna längs Västkusten är ett växande problem. Samtidigt ökar intresset för att hjälpa till att städa och i år har regeringen också satsat över 12 miljoner på renare stränder.

ANNONS
|

Västkusten tar emot flera hundra ton skräp varje år. Det mesta är plast och kommer från produkter som påsar och engångsförpackningar som hamnat i havet. Kommunerna har ansvar för att hålla rent längs badstränderna, men har inte resurser för att bekosta upprensningen av de stora mängde skräp som sköljs in från havet.

För att belysa problemet arrangerade Göteborgsregionens kommunalförbund en strandstädardag i Särö västerskog under Västerhavsveckan. På plats fanns politiker, tjänstemän och andra som ville göra en insats för miljön. En av dem som länge varit engagerad i frågan är Ulrika Marklund, koordinator på Ren kust. Hon inledde dagen med att hålla ett kort föredrag om den marina nedskräpningen och hur strandstädningen utvecklats genom åren.

ANNONS

– Från början var det främst en näringslivsfråga, kommunerna städade för att det skulle vara snyggt och främja turismen. Men synvinkeln har förändrats och nu har man förstått vidden av problemet.

Ren kust, som är en del av Västkuststiftelsen, bildades 2012 och består av tolv kommuner från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder. Organisationen stöttar kommunerna och försöker öka intresset för strandstädning. De har bland annat skapat den interaktiva Strandstädarkartan där allmänheten kan gå in och markera om de gjort rent på ett ställe, om det behövs städning eller om man planerar att plocka skräp och vill bjuda in andra.

– Vi försöker digitalisera det här så mycket det går och vi ser att fler och fler använder kartan, säger Ulrika Marklund.

I dag har också de flesta kommuner på Västkusten organiserad strandstädning till skillnad från när Ren kust startade. Tidigare har det också varit skralt med resurser, men 2018 har kommunerna alltså fått 12,5 miljoner kronor i statliga medel, som till största delen ska användas till att städa stränder.

I Kungsbacka har behovet av strandstädning hittills inte varit lika stort som högre upp på kusten där strömmarna gör att betydligt mer skräp spolas in på stränderna. Men enligt Anders Lund, tidigare kommunekolog i Kungsbacka kommun, ökar problemet även här och tanken är att nu skapa en organisation för strandstädning.

ANNONS

– Vi behöver ha kontinuitet och nu kan vi ta lärdom av arbetet som redan gjorts i Bohusläns kommuner.

Under den varma dagen vid Särö västerskogs strand och klippor fick deltagarna ihop närmare tio säckar skräp.

Fakta: Marint skräp

  1. 220 000 kubikmeter per år dumpas i Nordsjön.
  2. 8 000 kubikmeter sköljer upp på Bohusläns stränder, en kubik per timme dygnet runt, året runt.
  3. Hela 94 procent av skräpet längs Bohuskusten är plast, enskilda konsumenter står för cirka 70 procent av nedskräpningen.
  4. Tolv kommuner, från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder samarbetar genom Ren kust för att minska mängden marint skräp längs kusten.

Källa: Ren kust och Håll Sverige rent

ANNONS