En hyllning till Svart kvadrat

ANNONS
|

Kazimir Malevitjs Svart kvadrat beskrivs som revolutionerande och ett verk som banade väg för den moderna konsten. Precis som titeln avslöjar består målningen av en svart fyrkant på vit botten, med cirka 80 centimeter långa sidor.

Kazimir Malevitj, född i Ukraina och verksam i Ryssland, ville ta sig bortom den föreställande konsten och utvecklade senare konstinriktningen suprematism.

– Det var ett sätt att nå den rena upplevelsen, att inte avbilda något som stod i vägen, säger Charlotta Hanno, utvecklare på Kungsbacka konsthall.

När hon fick ett mejl från konstnären Åsa Langert om en hyllningsutställning till verket tvekade hon inte utan svarade ja direkt.

ANNONS

– Det är roligt att få lyfta fram modernismen och frågan: Vad är konst egentligen? Nu får vi en chans att bjuda in människor att diskutera det.

När Svart kvadrat ställdes ut i St Petersburg 1915 skapade den en hel del rabalder. Bland annat för att Kazimir Malevitjs hängde den i ett hörn av konsthallensrummet, som var traditionell plats för ikoner.

Åsa Langert tycker att det är intressant att målningen är lika provocerande än idag.

– Den är svårbegriplig och superladdad. Det är det som är spännande. Malevitj var i ett slags tillstånd när han målade den och det här var stort även för honom själv.

För Åsa Langert har den figurativa konsten, att av-bilda verkligheten, aldrig varit intressant. I stället arbetar hon med färg och form.

Med en bakgrund som dansare och klädformgivare handlar hennes konst främst om att skapa rörelse och balans.

– Det tog många år att hitta ett personligt uttryck och jag för en ständig diskussion med mig själv om varför jag gör det här. Men så plötsligt kommer man på något och måste testa.

ANNONS

Trots att hon själv har många tankar kring sina verk är det inget Åsa Langert vill förmedla till utställningsbesökarna.

– Jag vill inte styra någon utan vill att de nollställer sig och inte har så mycket föreställningar. Att man kommer bort från vår fysiska verklighet en stund och vågar ta in något annat. Då slår jag vad om att man får en rik upplevelse.

Åsa Langert har gått Konstfack i Stockholm och har tidigare varit verksam i New York under flera år, men 2007 flyttade hon hem och bor nu i Sandviken. Även om det mest var en slump att Kungsbacka nappade först på hennes idé om en hyllningsutställning har konstnären också personliga band till västkusten. Både farbrodern Olle Langert och kusinen Erik Langert är konstnärer och bor i Göteborg.

Ytterligare en koppling till Västsverige är konstnären och skulptören Olle Bærtling, född i Halmstad.

– Han var en gigant inom modern konst och därför är det också roligt att få ha den här utställningen i vårt län, säger Charlotta Hanno.

• Pågår 21 augusti till 27 september i Kungsbacka konsthall.

• Cirka 20 verk visas, bland annat två platsspecifika.

• Vernissage i kväll då bland annat Magnus Jensner, museichef för Hallands konstmuseum, och Åsa Langert talar om den svarta kvadratens betydelse för den moderna konsten.

• 10 september håller Håkan Nilsson, professor på Konstfack, föredrag och 15 september arrangeras konstfilmkväll på Fyren.

ANNONS