Emma från Orust utvisas från Israel

De kvinnor som greps på av Israel i samband med Women's Boat to Gaza utvisas i natt. Det framgår av ett pressmeddelande. En av dem är styrman Emma Ringqvist från Orust.

ANNONS
|

En av de tretton kvinnor som befann sig ombord på organisationen Ship to Gazas fartygZaytoun-Oliven var styrmannen Emma Ringqvist från Orust.

Ien förinspelad videosom presenterades efter att organisationen igår förlorat kontakten med besättningen sa hon att hon hade blivit gripen eller "kidnappad" av israeliska styrkor.

Israel bekräftade igår att de gripit skeppets besättning, och fört dem till hamnstaden Ashdod.

Och nu på torsdagskvällen meddelade Ship to Gaza att deras aktivister skulle utvisas från Israel under natten mot fredagen. Kvinnorna ska ha förts till en arrestlokal i närheten av Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv.

Enligt Ship to Gaza förväntas Emma Ringqvist ochuppsalapolitikernJeanette Escanilla (V) anlända till Sverige under morgondagen.

ANNONS

Emma Ringqvist pappa Claes Ringqvist nåddes också av beskedet på torsdagkvällen att Emma skulle komma hem under fredagen.

– De flyger via Moskva, säger han.

Möjligen så befinner de sig i luften redan nu, berättar Claes Rinqvist vidare, men eftersom han inte kunnat ha någon kontakt med sin dotter så vet han ingenting säkert.

Han säger att Emmaoch de andra aktivisterna ska ha blivit bra behandlade, men han uttrycker ändåstor ilska över den israeliska statens agerande.

–Hur kan en stat som Israel, med hänvisning till att deska förhindra vapentransport till Hamas i Gaza, stoppa en 15 meters segelbåt med 13 kvinnor

ombord? Det är ett otroligt flagrant brott, säger han.

ANNONS