Internationell karriär. Markus Olsson och Niklas Ekelöw, som går el- och energiprogrammet, kan båda tänka sig att jobba utomlands i framtiden.
Internationell karriär. Markus Olsson och Niklas Ekelöw, som går el- och energiprogrammet, kan båda tänka sig att jobba utomlands i framtiden.

Elevutbyte hyllas av EU:s experter

ANNONS
|

EU-projektet, som Elof Lindälvsgymnasiet drog igång 2011, handlade det om att skapa en gemensam europeisk kurs inom automationsteknik. Holland, Spanien, Finland och Sverige deltog och elever fick möjlighet att plugga på en skola i någon av länderna. Projektet, som fick namnet Euriac, European industrial automation class, har nu fått utmärkelsen "A success story" av en expertpanel för utbildning inom EU-kommissionen.

– Det är fantastiskt. Det är roligt att EU-kommissionen också tycker att det här är viktigt och uppskattar våra idé, säger Kenneth Karlsson.

Han ser priset som en kvalitetsstämpel och hoppas att det kommer att innebära en positiv fördel när gymnasiet ansöker om nya utbytesprojekt. Projekten brukar pågå under två år och sedan Euriac avslutades har Elof Lindälvsgymnasiet dragit igång ytterligare två EU-samarbeten. Dessutom har konceptet spridits till fler program och i vår kommer både elever som läser industriell automation och svetsteknik att få åka till Turkiet respektive Finland.

ANNONS

Det som gör europeisk klass lite unikt är att skolorna satsat på att tydligt definiera vad eleverna ska lära sig under utbytet. Det handlar främst om att specificera ett antal arbetsuppgifter som de ska klara.

– Det är svårt att jämföra betyg internationellt och industribranschen är inte heller så intresserad av om någon får C i en kurs. Man vill veta vad eleverna kan, säger Kenneth Karlsson.

Enligt honom har EU-klasserna tre syften. Att påminna om likheterna mellan ungdomar inom samma yrkesprogram, att visa att utbildningen är gångbar internationellt och att både elever och lärare utvecklas.

– För oss är det viktigt att bredda arbetsmarknaden för våra elever, säger Kenneth Karlsson.

Markus Olsson, som går sista året på el- och energiprogrammet är en av dem som studerat utomlands. Förra våren besökte han en skola i Holland under tre veckor.

– Det var jättekul. Vi gjorde många studiebesök och jag fick se en del inom teknikindustrin i Holland, bland annat ett p-hus där bilarna flyttades av en förarlös truck.

ANNONS

Markus Olsson kan tänka sig att jobba utomlands i framtiden. Det kan även klasskamraten Niklas Ekelöw som kan bli en av dem som får åka iväg i vår.

– Det hade varit spännande att få se hur det ser ut därute, och träffa andra som kan en del.

Fakta: Europeisk klass

Hittills har Elof Lindälvsgymnasiet drivit tre projekt inom konceptet Europeisk klass.

I det nuvarande projektet deltar Sverige, Finland, Frankrike, Holland, Spanien och Turkiet. Totalt är cirka 20 elever från de olika länderna med.

För att kunna överföra och tillgodoräkna lärandet vid elevutbytena krävs avtal mellan skolor om vad eleverna ska uppnå samt hur det ska bedömas. I det arbetet har skolorna använt EU:s ramverk ECVET, ett meritöverföringssystem inom yrkesutbildning.

ANNONS