Alexandra Karlsson, elev som är med och driver öppen förskola i Lerum.
Alexandra Karlsson, elev som är med och driver öppen förskola i Lerum.

Elevernas öppna förskola gör succé

ANNONS
|

För att ge eleverna bättre förutsättningar att klara sitt framtida yrke som barnskötare startades förra hösten Andersstugans öppna förskola i centrala Lerum. Verksamheten blev en del av undervisningen och konceptet har fungerat bra enligt initiativtagaren Petra Bohlin, yrkeslärare på Lerums gymnasium.

– Eleverna har stärkt sin pedagogiska roll och är mer motiverade att lära sig. Som lärare får jag också se nya sidor som inte kommer fram i klassrummet.

Öppna förskolan har varit välbesökt och därför utökas öppettiderna nu till två dagar i veckan. Eleverna som varit med från starten och går sista året på barn- och fritidsprogrammet är glada över att de därmed får fortsätta med projektet. Varje fredag är de på plats för att hålla i samlingen och arrangera aktiviteter.

ANNONS

– Det här är grymt, man längtar hela veckan, säger Jennifer Ahlborg.

Hon och klasskamraterna betonar att de lärt sig mycket genom att lämna klassrummet och hantera olika situationer i verkligheten. Att de fått arbeta som ett team har dessutom stärkt sammanhållningen i gruppen.

Även om praktik ingår i barn- och fritidsprogrammet innebär öppna förskolan också att eleverna får lära sig att möta föräldrar på ett annat sätt.

– Det var lite nervöst i början, men nu vågar man ta mer plats och kan fråga föräldrarna om tips, säger Alexandra Karlsson.

När GP är på plats är det full fart i lokalen. Många föräldrar uppskattar Andersstugans öppna förskola, som är den enda kommunala i centrala Lerum. Anna Niklasson, som är här med dottern Selma, tycker att det är skönt att ha något ställe att gå till.

– Det är bra både för mig och Selma att komma ut. Och ungdomarna är glada och vill gärna leka med barnen.

Förskolan kommer att hålla öppet tisdagar och fredagar under hela läsåret och Petra Bohlins förhoppning är att det blir en fortsättning även efter det.

ANNONS