Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/12

Efter vansinneshelgen i Sjuhärad – så blir domen

En man sköts till döds, en annan träffades av ett skott i ljumsken, en kvinna utsattes för en rysk roulette och hotades också samtidigt som hon fick det skarpladdade vapnet riktat mot sig. Detta är bara några av de händelser som, enligt åklagaren, utspelade sig under 42 timmar en helg i augusti.
– En man i 35-årsåldern och hans revolver är som en röd tråd genom alla åtalspunkter i stort sett, har kammaråklagare Johan Udén tidigare uttryckt. Nu döms mannen till fängelse i 16 år.

Det hela ska ha startat på natten till den 19 augusti. En kvinna drogs då in i bilen med huvudpersonen i fråga, en man i 35-årsåldern, och två andra män. Vid ett tillfälle ska mannen, enligt kvinnans uppgifter, ha riktat ett skarpladdat vapen mot kvinnan och sagt: "vill du ha en sådan här i dig?". Därefter avlossade han ett skott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En stund senare ska han ha tömt revolvern på ammunition för att sedan ladda den med en patron, snurra på magasinet och rikta revolvern mot kvinnans huvud:

– "Vi får väl se om du har tur eller inte", ska han ha sagt innan han tryckte på avtryckaren, vilket kvinnan berättat i förhör.

Risken för kvinnan skulle bli skjuten var en på sex. Vapnet klickade.

LÄS MER: Orden innan han tryckte på avtryckaren: "Vi får väl se om du har tur eller inte"

Såg mordet genom tittögat

På kvällen samma dag hörde en man en hård dunk i trapphuset i lägenhetshuset i Limmared. När han tittade ut i trappuppgången genom dörrens tittöga såg han två män stå och prata med grannen. Sedan stängdes dörren.

Plötsligt drog en av männen fram en revolver från byxlinningen och sköt två skott genom lägenhetsdörren. Han såg sedan hur blodet rann ut på golvet från lägenheten. Den livlösa grannen låg innanför dörren. Mannen, som var i 25-årsåldern, hade träffats i huvudet och hans liv gick inte att rädda.

En av de två männen som grannen sett var mannen i 35-årsåldern.

Sköts i ljumsken

Nästa dag befann sig mannen i 35-årsåldern i Herrljunga. På öppen gata i sköt han då, enligt misstankarna, en man i ljumsken. Mannen skadades allvarligt men överlevde.

Tillsammans med ytterligare en man flydde huvudmannen från platsen i bil. Och ungefär en timma efter skjutningen kraschade de med bilen i ett dike. Flykten fortsatte till fot men snart kunde de två männen gripas av polis.

I slutet av november åtalades mannen i 35-årsåldern för en rad brott däribland mord, mordförsök och olaga hot.

– Mannen och hans revolver är som en röd tråd genom alla åtalspunkter i stort sett, sa kammaråklagare Johan Udén när åtalet lämnades in.

Fängelse i 16 år

Mannen själv nekade dock till de flesta av brotten:

– Jag har inte mördat någon och jag har inte hjälpt till att mörda någon och jag har inget mer att kommentera, sa han i ett förhör.

På torsdagen meddelades domen. Mannen i 35-årsåldern döms till fängelse i 16 år.

Han döms bland annat för mord, grovt vapenbrott, grovt olaga hot, misshandel, stöld. Däremot frias han för de två mordförsöken samt försök till grov misshandel och grovt olaga hot. Tingsrätten skriver i domen att utredningen inte är tillräcklig för att mannen ska fällas för dessa brott.

Ytterligare inblandade

Ytterligare en man i 35-årsåldern åtalades för mordet i Limmared. Han frias för mordet men döms för andra brott till fängelse i åtta månader.

Tingsrätten skriver att det är huvudmannen i målet som har hanterat vapnet under hela helgen: "detta förhållande talar för att det är NN som har avlossat skotten".

Dessutom anser rätten att vittnets signalement på skytten stämmer överens med denne man. De skriver att vittnets utpekande "är så tydligt att det enligt tingsrätten ensamt hade kunnat läggas till grund för en fällande dom".

Mest läst