Efter ovädret: då kommer sommaren tillbaka

Hittills under augusti har det varit grått, molnigt och mycket blåst - men nu ser det ut som omsommaren kommer tillbaka. I början av nästa vecka gör det soliga vädret comeback.

ANNONS
|

Den "grå" trenden under augusti ser ut att fortsätta veckan ut. Under onsdagen och torsdagen kan man i Sverige fortsätta vänta sig kyligare temperaturer, friska vindar och även regnskurar.

- Det är ganska ostadigt väder. På vissa håll, närmast kusten, kan det till och med vara hårda vindar, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Varning för att ge sig ut på hav

På flera håll i landet är det kraftig blåst ochträd blåst ner över vägarna. På västkusten varnar SMHI för kuling och iöstra Götaland och Svealand råder det på tisdagen risk för skogsbränder.

Sjöfartsverket uppmanar båtfolk med mindre farkoster att inte ge sig ut på havet med anledning av den ostadiga väderleken.

ANNONS

- Ha sjövett och ta vädret i beaktande, vädjar Lars Nilsson, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

På västkusten började den hårda vinden under måndagen. Nerblåsta träd stoppade tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad, och träd har fallit över vägar på flera håll.

Mulet under helgen

Mot helgen blir temperaturerna aningen mildare. Vinden avstår - men det molniga vädret håller i sig. Dessvärre ser det ut att bli ytterligare en grå helg.

- Det är fortsatt ostadigt väder, en hel del moln och tidvis regnskurar, säger Maria Jönsson.

Temperaturerna väntas ligga någonstans runt 15-18 grader i de flesta delarnaav Sverige.

Sommaren gör comeback

Det blir först i början av nästa vecka som sommarvädret gören comeback. Ett högtryck letar sig in från Atlanten och på flera hållfår man temperaturer som letar sig över 20 grader.

- Det blir mer sol och bättre temperaturer, säger Maria Jönsson.

Hur länge det varma vädret håller i sig är ännu oklart.

ANNONS