Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Polis_ABC1423.jpg
Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, bekräftar att utredningen kring en man som hittades död i Ullared 2016 kommer återupptas. Bild: Jörgen Alström

Efter kritiken – polisen utreder dödsfall igen

En man i 25-årsåldern hittades död i Ullared 2016. Polisen gjorde snabbt bedömningen att det inte låg något brott bakom händelsen – vilket de senare fick kritik för. Nu öppnar Hallandspolisen utredningen igen.

Det var 2016 som en man i 25-årsåldern hittades död i ett skogsområde i Ullared. Kroppen låg i en grop med vatten när den hittades och polisen gjorde snabbt bedömningen att det inte låg något brott bakom händelsen. Efter det lades ärendet ner.

Men Hallandspolisen fick en hel del kritik för hur de hanterade ärendet, och framför allt mot den del om att kroppen flyttades från platsen för snabbt och att det inte gjordes någon brottsplatsundersökning, vilket bland annat Hallands Nyheter skrivit om.

Utredningen återupptas

Kriminologen Leif GW Persson har även han riktat kritik mot utredningen. I SVT-programmet Veckans Brott har även han bland annat ställt sig frågande till varför ingen brottsplatsundersökning gjordes.

Men under tisdagen meddelade polisen i Halland att förundersökningen av fallet åter öppnas. Arbetet med utredningen kommer ledas av utredningsenheten i regionen.

Polisen har även överlämnat en del av ärendet där man kan misstänka att polisen gjort fel till särskilda utredningar för granskning, där ärendet leds av åklagare.

Flera fall ska granskas

Men polisen har även fått kritik för hanteringen kring andra dödsfall i regionen. Därför kommer Polisen i region Väst att göra en intern granskning av övriga dödsfallsärenden i Halland för att se om det finns fler fall där man inte med säkerhet kan utesluta att brott begåtts och där polisen inte har inlett en utredning omedelbart.

– Vi tar detta på stort allvar och har vidtagit omedelbara åtgärder. Vi ska alltid göra vårt yttersta för att utreda dödsfall. Det är en rättssäkerhetsfråga och oerhört viktigt för vår trovärdighet, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland i ett pressmeddelande.

Mest läst