Efter entrékraschen - nu ökar Gekås säkerheten

Efter förra veckans händelse då en man körde in i en sidodörr vid Gekås kundutgång ökar varuhuset säkerheten. Nio betongbarriärer nu står utställda runt varuhuset.

ANNONS
|

– Tanken är att hindra framkomlighet och ta ner farten. Det ska bli besvärligt för ett fordon att ta sig fram till kundutgången, säger Boris Carlsson, säkerhetsansvarig för Gekås.

Nio stycken betongfundament med räcken, tre meter långa och 110 centimeter höga, har placerats ut runt om Rasta, Gekås kundutgång och gallerian. Det är en del i ett pågående arbete med att öka säkerheten.

Funderar på ökad kameraövervakning

Bland annat funderar man från ledningens sida även på utökad kameraövervakning och höj- och sänkbara hinder för fordon. I dessa fall är det inte varuhuset själva som äger frågan och därför behöver de först få tillstånd från länsstyrelsen respektive kommunen.

ANNONS

– Betongbarriären som vi har gjort nu kunde vi göra snabbt eftersom vi själva bestämmer över det, säger Boris Carlsson.

Varför dröjde det till efter händelsen?

– Det handlar även om framkomlighet för snöröjning, varutransporter och renhållning. Med anledning av det som hänt är förståelsen för det här mycket större, så är det ju. Vi får överväga om det alltid är nödvändigt för sopbilen att komma fram när vi har som mest kunder.

Vad blir nästa steg?

– Vi vill självklart jobba vidare i frågan. Det är allas förhoppning att komma vidare, men vi äger inte frågan själva.

Drog igång krisarbete

Samma kväll som bilen kraschat in i en sidodörr vid kundutgången drog ledningen igång ett krisjourarbete för personalen för att prata om hur de mår och vad de har sett.

– Det varierar väldigt mycket beroende på vad man har varit med om. En del var på väg hem från jobbet och hamnade mitt i händelsernas centrum, medan andra knappt märkte av det. Vi svarar på frågor och hjälper medarbetare att söka företagshälsovård, säger Boris Carlsson.

Det var den 18 juli som en man i 65-årsåldern körde mot varuhuset för att sedan krascha in i en dörr. Två personer skadades. Mannen misstänks för skadegörelse, vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS
ANNONS