Efter dödsolyckan: "Vi mår inte bra"

De anställda vid Räddningstjänsten i Uddevalla är i chock efter gårdagens dödsolycka. "Vi mår inte bra i organisationen" säger räddningschefen till GP.

ANNONS
|

Flaggan vajar på halvstång på brandstationen i Uddevalla under onsdagen. Kollegorna till den förolyckade brandmannen är fortfarande i chock och ett omfattande sorgearbete väntar.

– Det här är en situation som, vi mår nog inte så bra i vår organisation, Vi har drabbats av att en kollega omkommit. Vi håller på med krisarbete nu. Det är mycket personalvård på en stor grupp medarbetare, säger Mats Johansson, räddningschef i beredskap på Uddevalla brandstation.

Vad får era medarbetare för stöd?

– Direkt efter händelsen igår så satte vi igång med kamratstödjande samtal och de pågick hela kvällen. De som klarat av det har varit hemma och sovit. Så påbörjade vi processen idag igen. Vi har pratat om händelsen och det är särskilt viktigt att alla får ge sin bild av hur man upplevt det, förklarar Johansson.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Brandman påkörd - dog av skadorna

Som utomstående kan man tro att den största livsfaran brandmän utsätter sig för finns i anslutning till bränder. Men av de tre dödsolyckor som inträffat hittills i år har samtliga varit när räddningstjänsten arbetat vid vägar.

– Vi är medvetna om att vi kan drabbas av arbetsplatsolyckor. Den här gången var det på vägen. Tre dödsfall i år har varit i samband med vägarbeten och det är tre för mycket. Vi arbetar ständigt med arbetarskydd och varför det blivit så här ska vi, Arbetsmiljöverket och Trafikverket titta på. Har vi brustit i vårt agerande är det nåt vi får titta på, säger Johansson.

Johansson menar att det är av största vikt att bilister visar hänsyn mot de som arbetar vid vägar. Det gäller såväl räddningstjänst som annan personal.

LÄS OCKSÅ: Folk försöker smita förbi olycksplatser

– Man måste respektera de avspärrningar som finns och sedan måste man tänka på att hålla ner farten. Vi försöker i möjligaste mån stänga ner hela vägbanan men ibland håller inte det. Igår höll vi på att avveckla och då öppnade vi ett körfält och det var då den här bilen kom i alldeles för hög fart.

ANNONS

Torps köpcentrum ligger i närheten av olycksplatsen och när GP besöker det under onsdagseftermiddagen var alla på plats brutalt medvetna om gårdagens olycka. Men alla vi pratade med uttryckte en chockartad känsla inför det inträffade.

– Jag tycker det är alldeles förfärligt att något sådan kan hända. Man borde se om det är utryckningsfordon på plats och då ska man sakta ner. Det är hemskt att det ska vara så farligt att vara ute och rädda liv, säger Maud Hagelberg.

Bland de GP träffar tycks det råda konsensus om hur man agerar i närheten av en olycka.

– Det som hänt är helt fruktansvärt. Det är obegripligt att sånt får hända. Det ska vara självklart att man inte ligger över 30 kilometer i timmen vid en olycka. Man ska vara beredd på att det kan komma ut någon från olycksplatsen. Det ska man respektera även om man har bråttom hem, säger Susanne Skog.

Denna förståelse visar de vi träffar inte bara för räddningstjänstens arbete. Det tycks vara en självklarhet även vid andra typer av vägarbeten.

– Det är hemskt att folk kör som galningar vid vägarbeten eller om något hänt. Själv sänker jag hastigheten till det jag tycker är lämpligt. Någonstans omkring 30 eller 50 kilometer i timmen, säger Nils-Åke Johansson.

ANNONS
ANNONS