Dyrt att slarva med arkivering

ANNONS
|

Omsorgsförvaltningen i Skara kommun fick 2008 ett krav från Skatteverket att betala tillbaka momsersättningen för särskilda boenden.

Ersättningen har kommuner rätt till för vård- och omsorgsboende men Skatteverket ansåg att två boenden i Skara snarare skulle klassas som lägenheter eftersom de inte ansågs vara tillräckligt vårdinriktade, skriver Skaraborgs läns tidning.

Därför krävde Skatteverket också tillbaka den ersättning som kommunen fått för de aktuella boendena.

Skara kommun överklagade till förvaltningsrätten och vann, men Skatteverket tog tvisten vidare till kammarrätten som nyligen meddelade sitt beslut: Skatteverket har rätt. Kommunen kan inte visa att boendena är vad de påstås vara.

ANNONS

Men hade Skara kommun hittat ett gammalt fullmäktigebeslut så hade domen blivit annorlunda, skriver Skaraborgs län tidning.

– De besluten ligger 20-25 år tillbaka i tiden, så kammarrätten ger oss fel för att inte ha plockat fram dem. Vi var nere och letade i arkivet efter dem och kunde inte hitta dem, säger förvaltningschefen Lena Bjugård Bränfeldt till tidningen.

Kommunen ska nu betala tillbaka 1,1 miljoner kronor till Skatteverket.

– Nu får vi betala för något som inte är rätt och som vi inte kan göra något åt. Vad lär man sig av detta? Att vi måste vara väldigt noga med att spara beslut och handlingar, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

ANNONS