Mari Jernberg och Inga Edwards från bostadsrättsföreningen Tunge Västra och Evy Alfredsson och Lisa Lindberg från HSB har synpunkter på att Kungälvs kommun inte har kommit längre på området renhållning.
Mari Jernberg och Inga Edwards från bostadsrättsföreningen Tunge Västra och Evy Alfredsson och Lisa Lindberg från HSB har synpunkter på att Kungälvs kommun inte har kommit längre på området renhållning.

Dyr och ohållbar sophantering

ANNONS
|

När bostadsrättsföreningen Tunge Västra i Ytterby för ett par år sedan beslutade att ta bort sopnedkasten från trapphusen trodde de att de skulle spara både pengar och miljö. Att ersätta dessa med markbehållare på gården skulle inte bara minska arbetsbelastningen för dem som hämtar avfallet. Det skulle även bli billigare när renhållningspersonal slapp springa ut och in i husen. Och miljövänligare när biologiskt avfall skulle skiljas från annat restavfall.

Men nu sitter föreningen med sina 112 lägenheter med investeringskostnader för de nya markbehållarna. Samtidigt tvingas de fortfarande betala fast avgift per bostad för sophämtning.

– Att betala en grundavgift för sophämtningen är självklart. Men att vi ska fortsätta att betala fast avgift per lägenhet när kärlen inte längre finns i husen är märkligt. Innan vi gjorde investeringen visade beräkningar att vi skulle göra en årlig besparing på 40 000 kronor, men den har inte synts till, säger föreningens styrelseordförande Mari Jernberg.

ANNONS

Att Kungälvs kommun inte kan ta hand om det biologiska avfallet är också något som de ställer sig frågande till.

– Kungälv är ljusår från många andra kommuner på det här området. Att separera biologiskt avfall från annat borde vara självklart här i dag, säger styrelseledamoten Inga Edwards.

Bostadsrättsföreningen Ripan i centrala Kungälv upplever samma problematik. I en skrivelse till kommunstyrelsen frågar de bland annat när renhållningstaxan kommer att moderniseras så att det blir lönsamt att investera i mer miljövänliga alternativ.

De styrande politikerna är inte speciellt insatta i ämnet.

– Jag kan inte så mycket om det här. Det är Mats Frisell som ansvarar för den biten, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Ove Wiktorsson (C).

– Det är lätt att skylla ifrån sig, kontrar utskottets vice ordförande Mats Frisell (S).

Varför tar arbetet så lång tid?

– Vi har haft problem med överklagande av upphandlingar tidigare. Men vi är på gång med en ny upphandling nu, säger Frisell.

Är det rimligt att föreningarna ska betala samma avgifter som när de hade kärl i husen?

– Nej det låter konstigt. Jag ska ta med mig de här frågorna till utskottet på torsdag, säger Mats Frisell.

Enligt tjänstemän på Kungälvs kommunala renhållningsbolag kommer insamling av matavfall att påbörjas 2014. I samband med det kommer också nya taxor och avgifter att tas fram.

ANNONS
ANNONS