I år firar Marie Berggren (till vänster) och Eva Bröjer att det är 30 år sedan de öppnade sin salong i Kungsbacka.
I år firar Marie Berggren (till vänster) och Eva Bröjer att det är 30 år sedan de öppnade sin salong i Kungsbacka.

Duon klipper till med 30-årsjubileum

Eva Bröjer och Marie Berggren träffades redan under frisörutbildningen och blev vänner för livet. I år firar de 30-årsjubileum med egna salongen Gimmick i Kungsbacka.

ANNONS
|

Efter drygt tre decennier som frisörkollegor och bästa vänner vet Eva och Marie det mesta om varandra.

– Vi ser mer av varandra än vi ser våra familjemedlemmar och har följts åt genom både giftermål, graviditeter, skilsmässor och husrenoveringar. Livet är ju inte bara en raksträcka, säger Eva.

– Det är så skönt att ha ett bollplank som vet precis allt om mig och som genom en blick förstår precis hur jag mår. Vi är nog mer som systrar än kollegor, fyller Marie i.

De vet även det mesta om sina kunder.

– Vissa av våra stammisar har klippt sig här ända sedan vi öppnade och har sedan tagit med sig både barn och barnbarn, säger Marie, och menar att man som frisör utvecklar en ganska god människokännedom med åren.

ANNONS

Det var på Leifs salong på Kyrkogatan i Göteborg som de träffades i början på 80-talet, där Eva hade fått sitt första jobb när Marie kom för att göra sin yrkespraktik under frisörutbildningen.

– Vi började umgås även privat men att vi efter ett par år öppnade salong ihop var mest en lycklig slump. Min mamma läste i tidningen att det fanns en salong ledig i Kungsbacka, jag ringde Marie, och efter en vecka hade vi både köpt salongen och hunnit säga upp oss, säger Eva.

Hon förklarar att det här med att driva egen frisersalong inte är ett jobb utan en livsstil. Och att de bägge två är dedikerade och passionerade råder det ingen som helst tvekan om.

Men glöm den där nidbilden om att frisörer bara pratar ytligheter. På deras salong diskuteras allt från hästar och trädgårdsskötsel till IS och amerikanska presidentvalskampanjer med kunderna.

– Det är klart att vi får höra en del skvaller, men vi skulle aldrig drömma om att föra det vidare. Dels finns det alltid olika sidor av myntet, dels vet vi aldrig vem vi har i stolen nästa gång. En frisersalong är ganska unik på det sättet att här möts alla typer av människor från alla samhällsklasser, säger Marie.

ANNONS

Att hon valde att bli frisör beror på att hon älskade att gå till frisören som liten:

– Jag gillade atmosfären och dofterna och var inte särskilt gammal när jag började cykla till frisören på egen hand. Och kom alltid hem med stora lockfrisyrer som en hjälm om huvudet, säger Marie och skrattar.

För Eva var det tvärtom:

– Jag har inte alls samma hårkvalitet som Marie och testade det mesta hos frissan – klippa, färga och permanenta – utan att någonsin bli nöjd. Det var först när jag själv blev frisör som jag förstod hur viktigt det är att utgå från hårtypen i stället för ett foto på någon filmstjärna, säger Eva.

Så hur gör man när en kund insisterar på en helt omöjlig frisyr?

– Det går inte alltid att göra som kunden önskar, men då får man förklara och styra in på något annat, säger hon, och förklarar att det är förödande om en klippning eller behandlingen blir fel – först och främst för kunden naturligtvis men även för deras eget varumärke.

När det gäller trender så påverkas hårmodet mycket av filmer, tv-program och media.

– När någon kändis plötsligt klipper lugg eller page är det snabbt fler som vill klippa håret på samma sätt, säger Marie.

ANNONS

– Det här med att många män och unga killar odlar sitt skägg har ju också skapat en helt ny marknad. Överhuvudtaget märks det att killar är mer noga med sitt utseende och det är okej att färga håret och använda olika hårvårdsprodukter, säger Eva.

Efter 30 år på en och samma salong är det många kunder de hunnit lära känna och ibland komma väldigt nära in på livet. Det enda tråkiga med jobbet är när kunder ibland försvinner.

– Även om hjärnan vet att det kan bero på allt från en förändrad livssituation till att man helt enkelt vill ha omväxling så vet inte hjärtat alltid samma sak, säger Eva.

Är frisör ett yrke att åldras i?

– Ja, vi åldras ju tillsammans med våra kunder. Jag tror att det blir naturligt att trappa ned allteftersom samtidigt som man kan hålla kvar den sociala delen som det innebär att ha ett arbete, säger Marie.

– Vem vet, vi kanske står här tills vi är 90 år. Oavsett vad så kommer vi i alla fall alltid fortsätta att umgås, säger Eva och skrattar igen.

Eva Bröjer

Ålder: 54 år.

Familj: Maken Johan, dottern Amanda 24 år, sonen Axel, 15 år, samt nyfödda barnbarnet Noa. Samt fyra katter, två hundar och tre hästar.

Bor: Lantgård i Åsa med eget stall.

Fritid: Hästarna, gården och familjen.

Marie Berggren

Ålder: 50 år.

Familj: Sönerna Emil, 27 år, och Erik, 22 år, samt katterna Tiger och Lisa.

Bor: I morföräldrarnas gamla sekelskifteshus i Önnered, som hon själv renoverat.

Fritid: Trädgårdsarbete, heminredning, böcker och film.

ANNONS