Dumpning av småräkor avslöjad

ANNONS
|

Överträdelser mot utkastförbudet av räka har aldrig tidigare kunnat bevisas. Det Internationella Havsforskningsrådet, ICES, uppskattar dock att under 2011 och 2012 kastades motsvarande cirka 22 respektive 31 procent av svensk räkfångst. 2013 kastades 18 procent småräka tillbaka i havet.

Världsnaturfonden har därför länge argumenterat för att kontrollen ute till havs ska bli bättre. I våras fick man gehör hos den ansvarige ministern Eskil Erlandsson (C).

Uppdraget gick till Havs- och vattenmyndigheten (Hav) och Kustbevakningen. På tisdagen kom Kustbevakningens rapport om observationer och dokumentation av misstänkt utkast av småräka, vilket strider både mot svensk fiskelag och EU:s bestämmelser.

−Olagliga utkast av mindre räka motverkar räkbeståndet på lång sikt, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på Hav, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tidigare i år rödlistades Sveriges räkfiske av WWF, som såg en risk att räkorna skulle bli utfiskade.

Bland de kontrollåtgärder som genomförts märks större övervakning till sjöss, ökad kontroll i fiskehamnarna (den s k landningen) och fortsatt dialog med fiskenäringen.

− Vi har dokumenterat misstänkta utkast av räka från fiskefartyg i ett område i Skagerrak i somras, säger Ingvar Lindholm, chef för övervaknings- och kontrollenheten på Kustbevakningen.

Enligt Kustbevakningens rapport rör det sig om stora mängder. Observationerna har lett till att Havs- och vattenmyndigheten lämnat in en anmälan till åklagarmyndigheten om misstanke om brott mot fiskelagen/brott mot EU-förordningen.

− Detta är första gången som misstänkta överträdelser mot utkastförbudet av räka kunnat påvisas. Därför finns det inte heller någon uttalad straffrättslig praxis. Vi har funderat över olika vägar att gå vidare. Nu är det läge att överlämna det för rättslig prövning, säger Ingemar Berglund i sin skriftliga kommentar.

ANNONS

Kustbevakningen ansvarar för den sjögående fiskerikontrollen. Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för landningskontrollen. Hav har också det övergripande ansvaret för den svenska fiskerikontrollen (bland annat kvotavräkning och EU-rapportering). De två myndigheterna har etablerat en gemensam tillsynsplan.

– Det är positivt att vi nu har en kontrollmetod, säger Inger Näslund, som vill se en gemensam, nordisk förvaltningsplan.

– Sverige, Norge och Danmark fiskar ju samma räkbestånd och måste kunna samarbeta, säger hon.

ANNONS