Steppar upp. Kommunchef Björn Järbur, polisen Teodor Smedius och socialsekreteraren Maria Andersson samarbetar mot drogkriminalitet i Ale. Bild: Kajsa Sjölander
Steppar upp. Kommunchef Björn Järbur, polisen Teodor Smedius och socialsekreteraren Maria Andersson samarbetar mot drogkriminalitet i Ale. Bild: Kajsa Sjölander

Drogkriminella siktar in sig på unga

Den grova narkotikabrottsligheten har börjat kasta ut sina tentakler i Göteborgs kranskommuner. Nu kraftsamlar polisen och Ale kommun mot en eskalerande drogsituation i Nödinge.

ANNONS
|

Sedan ett halvår tillbaka har tillgängligheten på droger ökat, polisen och socialtjänsten vittnar om öppen narkotikaförsäljning på Nödinges gator.

– Langning sker helt respektlöst mitt bland allmänheten. Det är en mycket allvarlig situation när normer och lagar åsidosätts på det här sättet, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Ale och Kungälv.

Under den senaste tiden har attityden mot polisen och socialtjänsten förändrats, kommunanställda har utsatts för hot och det har även förekommit stenkastning mot polisen.

– Det kanske allvarligaste problemet är att unga som tidigare varit en del av den traditionella ungdomsproblematiken dragits in i droger. Vi har även märkt att försäljning sker på skolor, langare finansierar sitt eget missbruk genom att sälja till andra, säger Maria Andersson som är första socialsekreterare i Ale kommun.

ANNONS

Polisens och kommunens sammanlagda bild är att det inte enbart är Alebor som rör sig i narkotikakretsen, utan också grovt kriminella som är hemmahörande på annat håll. Kommunchef Björn Järbur har tidigare arbetat som stadsdelschef i Biskopsgården och Teodor Smedius som polis i de nordöstra stadsdelarna.

– Man känner igen problemet när man ser det. Det är tyngre aktörer som styr distributionen och handeln i Nödinge, säger Teodor Smedius.

Vid ett tillfälle nyligen grep polisen en person med två kilo amfetamin, vilket är flera tusen missbruksdoser, men även stora mängder cannabis och kokain har tagits i beslaglag.

– Vi har gripit flera personer, men man ska vara medveten om att detta är en verksamhet som sker på flera nivåer. Vi måste alla gemensamt arbeta mot detta på flera olika sätt, säger Teodor Smedius.

Nu har polisen inlett ett nära samarbete med kommunen för att få stopp på den eskalerande situationen.

– Vi måste komma tillbaka till ett normalläge där medborgarna känner sig trygga, vi ska inte ha grov kriminalitet överhuvudtaget i Ale, säger kommunchefen Björn Järbur.

De har stora förhoppningar om att den gemensamma satsningen ska ge effekt.

– Det är en komplicerad situation, men i vår fördjupade samverkan med polisen kommer vi kunna vara effektiva. Det finns en stor tilltro att vi kan lösa detta och även ett engagemang bland skolorna och föreningslivet, säger Björn Järbur.

ANNONS

Maria Andersson berättar att socialtjänsten nu har två handläggare som enbart arbetar med att snabbt kunna hjälpa unga med drogproblem.

–Vi sätter in insatser direkt. En stor del av de som hamnat fel är kreativa och fantastiska ungdomar som behöver stöd att fokusera i en positiv riktning, i stället för att ägna sig åt destruktiva saker, säger hon.

ANNONS