Droghundar i köerna på Falkenbergs krogar

För att stävja kokainbruket på krogarna i Falkenberg arbetar polis, kommun och krögare tillsammans. Nu kan det bli verklighet med droghundar på krogen.

ANNONS
|

Under sommarens krogkvällar förstärker polisen i Falkenberg den ordinarie verksamheten med ökad polisnärvaro. Det tidigare förslaget om att söka igenom krogköerna med narkotikahundar är ingen planerad insats.

Det kommer troligen ske som en rutinkontroll eller vid inkommet tips berättar Henrik Svensson, gruppchef för en spaningsgrupp inom polisen som arbetar mot ungdomar och narkotika i Falkenberg.

– Vi har hundar med narkotikasök i tjänst och det kan mycket väl vara så att vi genomför sådana kontroller, säger Henrik Svensson.

De senaste åren har Falkenbergspolisen sett en ökad användning av kokain på krogarna, särskilt bland yngre, vilket numera är ett problem i de flesta svenska städer. Att bruket skulle vara säsongsbetonat anser inte Henrik Svensson utan menar istället att drogen används oavsett årstid.

ANNONS

– Vad vi har fått höra så är cannabis en drog många testar på sommaren, medan kokain används året runt. Jag tror det är få som sitter hemma själva och tar kokain utan det förknippas mer med en form av livsstil där krogmiljö spelar in, säger Henrik Svensson.

För att stoppa användandet av kokain fokuserar polisen i Falkenberg på att strypa tillförseln av drogen. Christer Bartholdsson, lokal polisområdeschef, tycker att arbetet har varit framgångsrikt.

– Vi har haft ett par ärenden som vi nystat i under 2017 och som kommit upp i nivån för grova narkotikabrott, säger han.

Krögaren Per Eriksson som driver krogen Gustaf Bratt tror att ett gott polisarbete tillsammans med utbildad krogpersonal är den största grunden till minskad narkotikaanvändning. Själv upplever han att kokainet på krogarna har minskat.

– Personligen tror jag att det är mindre droger nu än för ett år sedan. Vi jobbar aktivt med detta genom att utbilda personal och ordningsvakter, säger han.

Inför sommaren bjuder kommunen in krögare och serveringspersonal till en utbildning i ansvarsfull alkoholservering, där även narkotikan i krogmiljön står i fokus. Över 60 personer har anmält sig varav 40 från Falkenberg.

ANNONS

– För att motverka narkotikan på krogen så måste vi se till att personalen är medvetna om att det finns och tala om för dem hur man gör när man upptäcker det, säger Lars Lacke, alkoholhandläggare på Falkenbergs kommun.

Tillsammans med polis och skatteverket kommer kommunen, som utökat sin sommarpersonal, vara ute och göra gemensamma tillsyner.

– Har vi en hög närvaro på serveringsställena och en dialog med näringsidkarna så förebygger vi mycket, säger Lars Lacke.

ANNONS