På träningar drar killar och tjejer tillsammans. Marina Halldin Nibell, Robert Jonsson, Marcus Carlsten, ­Jonas Sandberg, Emelie Söderqvist och Tim Sjöberg är medlemmar i Stenungsund dragkampsklubb.
På träningar drar killar och tjejer tillsammans. Marina Halldin Nibell, Robert Jonsson, Marcus Carlsten, ­Jonas Sandberg, Emelie Söderqvist och Tim Sjöberg är medlemmar i Stenungsund dragkampsklubb.

Dragkamp med oviss framtid

ANNONS
|

Stenungsund dragkampsklubb har hållit till i Nösnäsområdet i 15 år. Här, i närheten av gymnasieskolan och simhallen, har de både klubbhus, tävlings- och träningsbanor. Men vid årsskiftet går arrendekontraktet på marken och klubbhusets tillfälliga bygglov ut.

– Vi har haft en bra relation med kommunen i alla år. Men det är mycket som är osäkert nu. Vi vet inte om vi får vara kvar här i ett eller två år till. När kontrakten går ut är vi rättslösa, säger föreningens ordförande Kajs-Marie Lithander.

Inom ett par år kommer den nya simhallen att börja byggas. Det är etapp två i det stora projektet Nya Nösnäs som ska bli ett stort multisportområde vilket sannolikt kommer att inskränka på dragkampens möjlighet att vara kvar. Klubben har anvisats ett nytt markområde i Kyrkenorum men eftersom inga beslut har fattats om vare sig det eller pengar så har klubben skrivit två brev till kommunpolitikerna där de vädjar om hjälp.

ANNONS

– Om det nu blir en annan plats så måste vi få fram pengar för att kunna anlägga marken så att den blir klar i tid. Vi måste kunna fortsätta bedriva vår verksamhet medan ett sådant arbete pågår. Och även om vi får vara kvar här längre så vill vi ha ett beslut på det så att vi kan ta det lugnt, säger Kajs-Marie Lithander.

Klubben är engagerad i en rad andra aktiviteter i samhället vid sidan om själva dragkampen. På fredagar håller man i idrottsskolan som låter kommunens tredje- och fjärdeklassare prova på olika idrotter. Föreningen anordnar även skolmästerskap för 5:or och 8:or samt den årliga idrottsdagen för gymnasieeleverna – Nösnäsutmaningen.

Via fritidsförvaltningen har en ansökan om fem miljoner kronor kommit in till politikerna i bildningsutskottet.

– All kommunal verksamhet går långsamt. Men de kommer inte att bli förbigångna. Det här är en välskött och viktig förening som vi ska hjälpa på alla sätt, säger bildningsutskottets ordförande Erik Söderberg (FP).

Han kan dock inte säga när och på vilket sätt.

– Jag har flera tankar och idéer. En är att låta dem vara kvar i Nösnäs även i framtiden. En annan är att bygga nytt i Kyrkenorum där det också behövs en ny gymnastikhall för skolan. Dragkampen skulle kunna bli ett bra komplement där.

ANNONS

Att skapa en ny arena på andra sidan Ucklumsvägen, mitt emot nuvarande placering, är något som även Socialdemokraterna tycker är en bra idé.

När kommer klubben att få besked?

– Vi måste hitta en lösning och bestämma oss innan arrendet går ut, säger Erik Söderberg.

ANNONS