Drack Red Bull med tändvätska – försökte köra ifrån poliser

Den unge mannen drack Red Bull med tändvätska och satte sig bakom ratten. Polisen försökte sedan stoppa den unge förarens vansinnesfärd på E 6. Men när de kastade ut spikmattan började mannen, enligt misstankarna, styra rakt emot dem. – Akta – han försöker köra på oss, skrek då en av poliserna. Mannen åtalades för dråpförsök på poliserna - men nu har han friats för det.

ANNONS
|

I somras ringde en kvinna polisen och berättade att hennes son tagit hennes bil. Sonen, som i övre tonåren, mådde dåligt och kvinnan bad polisen leta upp honom.

Den unge mannen har själv berättat i förhör om att han, innan han åkte hemifrån, plockade på sig en Red Bull som han spetsade med tändvätska. Han sa till polisen att han drack blandningen medan han körde och var nära att kräkas flera gånger.

LÄS MER: Misstänks ha försökt köra på poliser under vansinnesfärd på E6

Kraftiga inbromsningar

Efter mammans samtal åkte polisen ut för att hitta mannen. Vid Kungälv fick en patrull syn på bilen med den unge föraren.

ANNONS

De började köra efter honom men efter en stund tror de att han märkte att han förföljdes och det blev starten på en vansinnesfärd på E 6 i norrgående riktning.

Poliserna har beskrivit att mannen bytte körfält hastigt och ofta utan att blinka. Han ska ha varit nära att köra in i mitträcket.

Poliserna har beskrivit att mannen pendlade kraftigt i hastighet. Enligt åklagaren ska han ha pendlat mellan att köra i 50 och 140 kilometer i timmen. Och vid två tillfällen ska han ha bromsat kraftigt så att de efterföljande poliserna i sin tur tvingades bromsa snabbt för att inte köra in i mannens bil.

– Vid detta tillfälle började jag få rejält med adrenalin i kroppen. Jag kände att föraren kunde göra precis vad som helst. Han var fullkomligt opålitlig. Vi måste få stopp på honom innan det händer en allvarlig olycka, det var vad jag tänkte, sa en av poliserna sedan under utredningen.

"Han försöker köra på oss"

För att få mannen att stanna signalerade poliserna med både sirener och blåljus.

– Vid ett tillfälle såg jag att föraren sträckte ut sin vänstra arm genom förarrutan och visade finger mot oss, sa en av poliserna i polisförhör om hur mannen uppförde sig under bilturen.

ANNONS

Polisen förstod att enda chansen att få stopp på mannen var att lägga ut en spikmatta.

Då - i samband med att en polispatrull kastade ut spikmattan - ska den unge mannen ha försökt köra på poliserna, enligt misstankarna.

– Jag såg hur gärningsmannen gjorde en kraftig gir och styrde rakt emot mig. Samtidigt hörde jag hur (kollegan) som befann sig någonstans strax bakom mig, ropade något i stil med; "Akta – han försöker köra på oss!". Jag tvärvände ute i högra körfältet och retirerade tillbaka till vägrenen, sa en av poliserna under förhör.

Han berättar hur han såg hur bilen kom närmare vägrenen.

– Jag hade bara en tanke i huvudet och det var att jag var tvungen att hinna upp på vändslingan för att få lite skydd av diket. Att hinna gömma sig bakom bilen var uteslutet.

Efter detta tog färden slut.

LÄS MER: Dramatisk polisjakt på E6:an - försökte köra över poliser

Sprayades med pepparspray

Poliserna närmade sig mannens bil försiktigt. De krossade sedan ena rutan med en batong och sprayade mannen med pepparspray.

– Vi ville få ut föraren från bilen och det var enda sättet enligt vår bedömning. Vi hade alla beordrat honom flera gånger att visa händerna och komma ut ur bilen men han gjorde inte som vi sa, sa en av poliserna om beslutet i förhör.

ANNONS

Sedan kunde de dra honom ut ur bilen.

Mannen åtalades för grov vårdslöshet i trafik, våldsamt motstånd, ofredande, förolämpning, skadegörelse - och försök till dråp på två poliser.

– Han förnekar brott i samtliga brott och i vart fall ansvar för brott, sa Michael Hansson, mannens advokat i samband med att åtalet lämnades in.

Mer ville han inte kommentera fallet.

I förhör har mannen själv sagt att han inte kört på något annat sätt än han brukar.

Frias på flera punkter

På torsdagen kom domen. Mannen döms till dagsböter på totalt 3500 kronor. Han döms för förolämpning, skadegörelse, våldsamt motstånd och vårdslöshet i trafik. Däremot frias han för dråpförsök på poliserna, försök till grov misshandel samt ofredande.

Tingsrätten tar upp flera faktorer som kan ha påverkat polisernas vittnesuppgifter - som att det gått lång tid sedan händelsen, det var ett snabbt händelseförlopp och det har upplevts som obehagligt och skrämmande. De kan också omedvetet ha påverkats av varandras intryck.Dettagör att tingsrätten ser på uppgifterna med viss försiktighet.

Tingsrätten skriver också att de hade kort tid på sig att förbereda stoppet med spikmattan. Exempelvis hann inte en av poliserna ta på sig reflexväst eller ställa fram ett stopptält.

"Detta har medfört att de har utsatt sig för en särskild risk för att bli påkörda när (mannen) närmade sig stopplatsen. Det är alltså inte (mannen) som har framkallat den farliga trafiksituation som har uppstått".

ANNONS

De konstaterar att mannen inte var förberedd på att det skulle dyka upp några vid vägkanten. Dessutom var han distraherad av den polisbil som körde efter honom, skriver rätten.

I domen framgår det att försvaret menar att mannens psykiska mående påverkat att hans agerande. Enligt en läkarundersökning som de hänvisar till har mannen varit psykiskt sjuk vid flera av gärningarna och därför inte varit medveten om vad hans agerande kunde ha lett till.

Rörande dråpförsöket på poliserna skriver rätten att mannen ställts inför en svår trafiksituation ochtillsammans med den psykiska störningen har han haft svårt att klara en sådan situation.

ANNONS