Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dialog för att öka tryggheten i Komarken

  En sexåring ska ha misshandlats, cyklar satts i brand och polis beskjutits med raketer. Nu efterlyser polisen en dialog med de boende i Komarken för att kunna öka tryggheten.

  – Det är tydligare att problematiken blivit mer omfattande än vi haft en bild av tidigare. Vi får mer orosindikationer, säger Daniel Hjerpe, kommunpolis i Kungälv.
  Onsdag, torsdag och fredag eftermiddag den här veckan har polisen ett mobilt kontor vid Vikingatorget för att samla in tips och skaffa sig en bild av hur de boende upplever sitt område. På en karta kan besökande sätta en nål på en gata de upplever otrygghet. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  De som GP träffar ger helt olika bilder. En man säger att han ser pengar och droger byta händer från sin balkong flera gånger om dagen. Andra säger att de känner sig trygga och aldrig känt sig hotade, men samtidigt inte vill att deras barn ska växa upp där med tanke på allt som de hör händer i området.
  - Oron kommer från vad jag hör. Jag har själv aldrig upplevt något, säger David Klang som bor i området.

  Polisen har patrullerat extra kring Nordmannatorget i övre Komarken i sommar, en plats som pekas ut som speciellt orolig. Här pågår ett förebyggande arbete med flera parter som kommun, kyrka, föreningsliv, räddningstjänst och polis för att öka tryggheten men upplevelsen är enligt polisen Daniel Hjerpe att det inte hänt så mycket med den fysiska miljön. 
  Salar Resadost som driver kiosken vid Nordmannatorget är besviken på att kommunen sköter torget så dåligt. Sly växer i buskagen och färgen flagnar på planken mot gångtunneln. 
  – Bara för att det är oroligt behöver de inte missköta torget. Du ser ju hur det ser ut här. Jag har bara sett städbilen här två gånger i sommar, säger han.

  Martin Hollertz är chef för trafik, gata park i Kungälv och han medger att kommunen legat efter med underhåll av grönytor och lovar skärpning. Belysningen har också identifierats som en brist men den kommer först ses över i ett pågående arbete med ett belysningsprogram för hela staden.  
  – Vissa platser kan komma att prioriteras, men om Nordmannatorget hör dit kan han inte säga i dag. 
  Bettina Öster Tunberg är vd för kommunala Kungälvsbostäder som har nära hälften av sina hyresgäster i Komarken. Även hon betonar vikten av åtgärder som syns. 
  – Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och med envishet jobba med de här frågorna. Men vi måste också göra kortsiktiga insatser för att visa att vi bryr oss och att de boende ser skillnad. 

  Ett möte om Nordmannatorget ska hållas senare i augusti.