Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/2

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  De fixar turnering för nyanlända tjejer

  För att stötta nyanlända tjejer arrangerar ungdomarna Alfred Löfgren och Sahel Mohmand en volleybollturnering i Kungsbacka. … – Många har aldrig haft en chans att tävla i någon sport tidigare, säger Alfred.

  I somras anordnade Alfred Löfgren och Sahel Mohmand, som bor i Kungsbacka, en uppskattad fotbollscup för nyanlända pojkar och efter det föddes idén om att göra något liknande för flickor. Eftersom det verkade finnas ett intresse för volleyboll bland tjejer som nyligen kommit till Sverige bestämde de sig för att försöka få ihop lag till en turnering. Men ganska snabbt upptäckte Alfred och Sahel att det inte var lika lätt som det varit att hitta pojklag.
  – Det var mycket svårare att få kontakt. Vi försökte engagera svenska tjejer för att hjälpa oss, men även de hade problem att nå flickor, säger Alfred.
  Till slut kontaktade de Emma Snelder, volleybolltränare som även jobbar som hälsopedagog på Kungsbacka kommun. Hon tränar själv ett tjejlag, där nio nyanlända är med, och tyckte att en turnering var en utmärkt idé.
  – I Sverige är många ungdomar med i föreningar och även bland nyanlända killar finns nätverk, men så är det inte för tjejer och därför är det extra viktigt med sådana här initiativ, säger Emma.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Just nu räknar de med att sex lag kommer att delta i turneringen, som ska gå av stapeln 27 januari i Rydets idrottshall. Det är tjejer från Varberg, Hylte, Stenungsund och Kungsbacka som tackat ja hittills, men intresset har varit stort på fler håll. Alfred berättar att de haft kontakt med lag i både Stockholm och Malmö som varit positiva. Men som avstått på grund av svårigheter att finansiera resorna.
  – I Stockholm blev de väldigt inspirerade och skulle arrangera en egen turnering. Vår tanke är just att det ska bli en snöbollseffekt, vi är bara två vanliga killar men vill visa att allt går om man vill, säger Alfred.

  Han pluggar nu på universitetet och bor i Göteborg, men har tidigare bott i Saudiarabien och har många vänner från länder i Mellanöstern. Han kände därför att han ville göra något för att hjälpa nyanlända att hitta en väg in i det svenska samhället.
  – De kommer från en kultur jag är van vid och jag känner mig hemma när jag är med dem.

  Emma Snelder betonar hur viktigt det är att svenska ungdomar engagerar sig och hyllar Alfred.
  – Här har vi en kille med öppet sinne, hjärta och driv, en som kan göra skillnad. När ungdomar som kommer hit får göra sådana här saker tar de både ett kliv in i samhället och växer som människor.
  Alfred och Sahel har fått 30 000 kronor i projektbidrag från Ung i Halland och även Kungsbacka kommun stöttar turneringen genom ungdomsforumet Barbro betalar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.