Sjuksköterskorna Babak Pakaghiden, Camilla Tidlund, Jessica Carlsson, Anette Karlsson, Alexander Ströberg, Maria Staxäng, Ingrid Westling, Emilia Ahlm och Katherine Stjernlöf är några som protesterar mot låga löner.
Sjuksköterskorna Babak Pakaghiden, Camilla Tidlund, Jessica Carlsson, Anette Karlsson, Alexander Ströberg, Maria Staxäng, Ingrid Westling, Emilia Ahlm och Katherine Stjernlöf är några som protesterar mot låga löner.

De får lägre lön än sina sommarvikarier

ANNONS
|

När sjuksköterskorna på avdelning fem på Kungälvs sjukhus, i samband med årets lönerevision, fick reda på vad de nyutexaminerade vikarierna som ska arbeta i sommar får i lön fick de nog. När GP träffar ett tiotal av dem utanför sjukhuset är frustrationen stor.

– Flera nya kommer att få samma lön eller flera tusen mer i ingångslön jämfört med flera av oss som har jobbat här länge. Det blir väldigt konstigt när vi utifrån vår erfarenhet ska lära upp personer som i vissa fall har mycket högre löner. Vi ser det som ett hån och som ett bevis på att det vi gör inte uppskattas, säger Helene Nilsson.

ANNONS

Avdelningen de jobbar på är en geriatrisk avdelning. Gruppen berättar om överbeläggningar och en allmänt ansträngd vårdsituation men förklarar samtidigt att den goda stämningen i gruppen gör att de håller ihop och löser de flesta problem som uppstår.

Under sommaren kommer flera avdelningar på sjukhuset att stänga. Att flera av sjuksköterskorna samtidigt planerar att säga upp sig tror de kan äventyra patientsäkerheten.

– Flera av oss söker nya jobb och åker på anställningsintervjuer. Om det redan nu är smått kaotiskt ibland kan man fråga sig hur det blir i sommar om flera av oss slutar, säger Camilla Tidlund.

I flera år har sjuksköterskors löner varit en stridsfråga. På olika håll har det skapats löneuppror och nyutexaminerade har organiserat sig för att våga kräva högre ingångslöner. De senaste årens brist på sköterskor har också skapat huggsexor om de nyutexaminerade, i synnerhet inför somrarna.

– Vi har ingenting emot att ingångslönen höjs. Men risken finns att de som går in på en högre lön nu senare får stå tillbaka länge, för att vi andra ska komma ikapp. Det är inget som gynnar oss som grupp i längden, säger Alexander Ströberg.

ANNONS

Personalen har uttryckt sitt missnöje i en skrivelse till sjukhusledningen. Ännu har de inte fått något gehör. I morgon hålls ett nytt möte mellan parterna på sjukhuset.

Sjukhusdirektör Ann Stokland vill inte säga så mycket än.

– Jag tycker att sjuksköterskor generellt är en grupp som har för låga löner. Men Kungälv skiljer sig inte från andra sjukhus i regionen. Tvärtom ligger vi ganska bra till. I övrigt vill jag inte diskutera enskildas löner och den löneprocess vi är mitt uppe i nu. Vi försöker vara så rättvisa som möjligt. Att vissa nyanställda får mer kan till exempel bero på att de har erfarenhet från vården sedan tidigare, säger Ann Stokland.

Kan det bli så att det kostar mer än det smakar i längden, om flera sköterskor slutar?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag vill inte diskutera detta. Jag ansvarar för helheten och vill att det blir så bra och rättvist som möjligt. Löneprocessen pågår.

Fakta: Sköterskelöner

ANNONS

Högst medellön har sjuksköterskor som är anställda i Stockholms län. Deras medellön ligger på 29 982 kronor.

Lägst är Västmanlands län där sköterskorna har en medellön på 27 737 kronor.

I Västra Götaland ligger medellönen på 28 992 kronor.

Ingångslönen för nyutexaminerade sköterskor i Västra Götalandsregionen är i dag 22 500 kronor. Landstinget i Sörmland betalar 24 000 kronor och Akademiska sjukhuset i Uppsala betalar 25 000 kronor i ingångslön.

Källa: Vårdförbundet

ANNONS