Död val har hittats på Orust

En död val har hittats norr om fyren vid Mollösund. Kustbevakningen hittade valen och ringde räddningstjänsten, som i sin tur ringde till SOS.

ANNONS
|

Vid 21-tiden på måndagskvällen trodde Mats Gustavsson, räddningschef i beredskap på Orust, att det skulle vara färdigjobbat för dagen. De hade redan spenderat ett antal timmar vid Boxvik, där en båt sjunkit i samband med ett bryggjobb.

Eftersom olja läckt ut från den sjunkna båten, påbörjade räddningstjänsten en insats för att milda utsläppet och ta hand om den läckande oljan.

Makaber upptäckt

Dit kom även en av Kustbevakningens båtar i området.

Vid 21-tiden lämnade Kustbevakningen Ellös och båten som låg på botten i hamnen. Man styrde båten mot Mollösund och det var när Kustbevakningen precis hade passerat strax norr om Mollösunds fyr, som den makabra upptäckten gjordes.

ANNONS

En fem meter lång val låg där och flöt i närheten av land. Då ringde Kustbevakningen till Mats Gustavsson och hans kollegor på räddningstjänsten.

– Vi var ju klara med insatsen och båten som sjönk. Så vi åkte till platsen där valen låg, säger Mats Gustavsson.

Valen var död

Räddningstjänsten ringde för säkerhets skull till SOS, där ärendet togs om hand som en "övrig räddning".

– Någon räddning var det inte tal om. Valen var död. Den har varit död i flera dagar. Så det fanns inget vi kunde göra. Jag ringde till kommunen och miljö- och hälsokontoret för att berätta att det låg en död val utanför Mollösund. De fick en mer exakt beskrivning av var den ligger, säger Mats Gustavsson.

Han har jobbat som brandman i 22 år. Det är första gången han ser en död val, i den storleken. Levande har han sett både en och två gånger. Men aldrig en död.

– Nu får miljökontoret ta hand om valen. Den kan ju inte ligga där och skräpa. Tänk om den skulle ruttna och vinden blåser in mot land? Det skulle inte vara särskilt roligt.

ANNONS