Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Läsarbild: John Skoglund. 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Därför brinner det utanför Vallda

  En kraftig rökpelare steg över naturreservatet Vallda Sandö på onsdagen. Men för den som är orolig har räddningstjänsten lugnande besked. – De bränner av ljung. Det ryker mycket, men det är kontrollerat, säger Martin Olsson, larm- och ledningsoperatör.

  Flera oroliga läsare har hört av sig angående en ”storbrand” utanför Vallda på onsdagseftermiddagen. Och mycket riktigt stiger en kraftig rökpelare över naturreservatet Vallda Sandö.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men någon storbrand rör det sig inte om. Åtminstone inte någon okontrollerad sådan. 

  – Ljungbränning är en tradition som man har gjort i årtusenden, säger Bengt Larsson, naturvårdsförvaltare på Västkuststiftelsen. 
   

  Kontrollerad brand

  Det är Västkuststiftelsen som förvaltar naturreservatet som genomför en kontrollerad bränning av ljung i området. 

  Eldningen är ett sätt att förvalta de ljunghedar som fortfarande finns kvar i Västsverige och görs för att bevara den biologiska mångfalden i området. 

  – Man bränner områden med grov ljung för att få fram ny späd ljung. I och med att man har gjort det så länge inom jordbruket finns det mycket växter och djur som är beroende av att man gör sådana här regelbundna eldningar, säger Bengt Larsson. 
   

  Danskarna larmade

  Räddningstjänsten är informerad om eldningen och innan branden startats har Västkuststiftelsen förberett med brandgator för att det inte ska finnas någon risk för spridning. 

  Men ljung brinner snabbt och lämnar ofta tung svart rök efter sig och Bengt Larsson är inte förvånad över att läsare har hört av sig och undrat kring branden. Han berättar om ett tillfälle för några år sedan då Västkuststiftelsen och Länsstyrelsen eldade på en ljunghed på Södra Härmanö utanför Orust.

  – Då slog man larm i Skagen, en god danmarksfärja bort, säger han. 

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.