Där det lilla samhället slöt samman

ANNONS
|

Solens strålar värmde denna söndagseftermiddag. Träden har börjat slå ut sina blad, samtidigt som blommorna växer i varje hörn. I det lilla samhället Ljungskile var flaggorna hissade. I dag är det nämligen inte vilken söndag som helst, det är Valborgsmässoafton och ett välkomnade av våren. Vilket också talade sitt tydliga språk denna dag.

Ljungskile folkhögskola hade också blivit en samlingsplats, men inte med anledning av högtiden, utan för att minnas en person som stod många nära.

Hela samhället slöt upp

Inne i Grundtvigsalen,folkhögskolans aula, har elever och lärare lyssnat till musik och tal vid olika skolavslutningar. Här har samma elever släntrat in och satt sig på en av stolarna för att lyssna på en föreläsning. Här har det skrattats i samband med julspexen och här har det visats filmer sedan lång tid tillbaka.

ANNONS

Men i dag var helt andra känslor inblandade. I dag slöt nämligen ett helt samhälle upp för att hedra en vän och även manifestera mot våldet.

Det har snart gått en månad sedan en lastbil i full kraft dundrade fram på Drottninggatan i centrala Stockholm och dödade flera personer. En av dessa var Lena Wahlberg, från Ljungskile. På söndagen hade flera hundra människor kommit till Grundtvigsalen för att ta farväl av henne som vän, arbetskollega, hustru, dotter och syster.

Inga platser kvar

Flera fick ävenstå ute i foajén och lyssna eftersom det inte fanns plats kvar inne i Grundtvigsalen. Under minneshögtiden höll vänner och anhöriga tal och musik spelades. En av de som höll tal var vännen Johanna Björk som känt Lena sedan många år.

– Hon var en arbetskollega som blev en vän. Och även om detta kändes svårt och jobbigt var det ändå jättefint att vi alla kunde dela detta tillsammans och minnas Lena.

Några som ocksåvar på plats var Hans och Karin Westerström, de har varit vänner med både Lena och hennes man Lars i över tolv år. De möttes när Lena Wahlberg kom till Ljungskile.

– Vi kände direkt att det stämde mellan oss. Hon och jag fungerade så bra och våra män klickade också. Hon var en sådan vän som gick rakt in i hjärtat, så genuin med så mycket godhet, säger Karin Westerström och får medhåll från sin man.

ANNONS

– En genomgod människa som aldrig ville något ont, säger han.

ANNONS