Claes Eriksson: Kan bli en himla många telefonsamtal

ANNONS
|

Claes Eriksson medger att han först trodde att det var ett skämt när Peter Lennby, initiativtagare till Skulptur i Pilane, berättade om sin smått galna idé.

– Men nu känns det bara roligt att få vara med i ett sådant här sammanhang. Särskilt när man jobbar i den lätta underhållningsbranschen som jag gör. Jag har hus här i närheten och brukar se utställningen. Jag tycker att den är fantastisk, säger Claes Eriksson.

Hans uppdrag har varit att spela in ett antal telefonsamtal. När någon närmar sig en av kioskerna reagerar en sensor och telefonen börjar ringa. Men det är först när någon lyfter luren som samtalet från Claes Eriksson går igång.

ANNONS

– Det enda man undrar är om den timide och snälle svensken verkligen går fram och lyfter luren när det ringer, säger Claes Eriksson.

Peter Lennby bryter in:

– Jo, det tror jag. Det får vi se till så att de gör.

Han fick idén till installationen när han besökte Tjörnkonstnären Johan Eyssen, som hade en mindre samling telefonkiosker stående hemma på sin gård.

– Man har ju sett i amerikanska filmer att det ringer i telefonkiosker. När någon sedan svarar händer det alltid något. Det var det jag ville få till här också, säger Peter Lennby.

Claes Eriksson säger att han har spelat in drygt 30 minutlånga samtal, som slumpvis kommer att spelas upp i de tre telefonkioskerna.

– Jag gjorde tio i ren eufori, för att jag tyckte det var så roligt. Sen har det varit lite kärvare. Det är bara nytt material. Ambitionen är att det ska låta som riktiga telefonsamtal, med lite olika röster och dialekter, säger han lite hemlighetsfullt.

Skulpturutställningen i Pilane öppnar i år något senare än vanligt – den 15 juni, att jämföra med den 17 maj i fjol.

– Förra året hade vi ett stort kinesiskt tempel som höll på att ta knäcken på mig. Jag blev nästan bränd, så vi tar det lite lugnare i år, säger Peter Lennby.

ANNONS

Förutom Claes Erikssons himla många telefonsamtal bjuder Pilane i år bland annat på gigantiska svampar och larver, signerade Göteborgskonstnären Peter Agelii, och världens största Briobil, som går under benämningen”en konceptkonstbil av det vassare slaget”. Dessutom håller en stor fornborg på att byggas upp på en av kullarna.

Pilane är ett gravfält från järnåldern, daterat från år 0 till 600. Innehåller cirka 90 fornlämningar, bland annat domarringar, gravhögar och resta stenar. Ligger på västra Tjörn, utmed vägen till Kyrkesund.

Utställningen Skulptur i Pilane startade 2007 och har sedan dess lockat ungefär 60 000 åskådare varje sommar. Initiativtagaren Peter Lennby, som också sköter om gravfältet för markägaren Riksantikvarieämbetets räkning, väljer varje år ut ett antal konstverk som visas upp.

Årets utställning startar 15 juni och håller på till 1 september. Öppet varje dag mellan klockan 9 och 19.

ANNONS