Bussolyckan i Sveg den 2 april 2017 skadades flera och tre personer omkom. Nu åtalas busschauffören för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Bussolyckan i Sveg den 2 april 2017 skadades flera och tre personer omkom. Nu åtalas busschauffören för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Bild: TT/GP

Chaufför åtalas efter bussolycka i Sveg

Den busschaufför som körde 58 passagerare när en olycka inträffade i Sveg 2 april 2017 åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Tre personer omkom i olyckan och flera skadades. Chauffören nekar till anklagelserna.

ANNONS
|

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att den chaufför som körde under bussolyckan i Sveg kommer åtalas.

Enligt åklagarmyndigheten beror inte olyckan på vägens beskaffenhet eller standard, vädret eller att det varit något tekniskt fel på bussen. Polisens utredning visar att olyckan beror på ett felaktigt manövrerande från chauffören som medfört att han oavsiktligt kört av vägen.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström som är förundersökningsledare, i pressmeddelandet.

LÄS MER:Förarens trötthet misstänks vara orsaken

Bussbolaget åtalas inte

Det finns enligt åklagaren ingen misstanke om att busschauffören brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Bussbolaget som är chaufförens arbetsgivare, har planerat resan så att den ska rymmas inom ramen för vad lagstiftningen anger om kör- och vilotid samt arbetstid.

ANNONS

Även om marginalerna varit små så ryms planeringen av den aktuella körningen inom vad reglerna anger. Bussbolaget har alltså följt vad lagstiftningen anger.

Det finns ingen misstanke om att det funnits något fel på bussen som orsakat olyckan.

Busschauffören som åtalas nekar till anklagelserna.

ANNONS