Byggarbetare först med att lära sig falla

I ett projekt för att minska fallskador på arbetsplatser får anställda inom främst vård- och byggbranschen lära sig fallteknik genom judo. Först ut i Sverige är en grupp som tränas av judoklubben IKVM.

ANNONS
|

Satsningen är ett samarbete mellan försäkringsbolaget AFA och Svenska judoförbundet. Idén föddes på Almedalsveckan förra året då de båda organisationerna träffades, berättar Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på AFA Försäkring.

– Vi har funderat länge på det hur vi kan minska fallolyckor. Det är den vanligaste arbetsskadan så det är viktigt att förebygga på olika sätt. Man behöver göra det systematiska arbetsmiljöarbetet, men när man väl faller ska man också öka sin kompetens i hur man gör det.

AFA Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och har cirka 4,7 miljoner försäkrade arbetstagare. Målet med samarbetsprojektet, som fått stor uppmärksamhet även internationellt, är både att minska det personliga lidandet och att få ned kostnaderna för vård och rehabilitering.

ANNONS

Konkret handlar projektet om att arbetsgivare kan ansöka om att vara med och personalen får sedan gå en specialutformad kurs under tio veckor. Ett av de första företag som nappade var SDÅ Bygg i Mölndal och sedan några veckor tillbaka har de tränat fallteknik på judoklubben IK Västra Mölndal. Byggarbetarna får instruktioner av Annika Krus som visar hur de ska ramla baklänges.

– Man ska skydda huvudet och kura ihop sig, inte sträcka ut händerna för då är det risk att man bryter armar. Och har man något i handen ska man släppa det direkt.

Fallträning är en viktig del inom judon, där kast är det centrala. Ida Lindgren, är vice ordförande i Svenska judoförbundet och ansvarig för träningsdelen i projektet. Hon säger att det tar tid att lära sig falla rätt, men det går att öva upp.

– Det är ju något som ska sitta i ryggmärgen, men vi vet att kroppen kan lära sig sådant efter 6–8 veckor. Det handlar också om att förebygga fall genom att bygga upp balans och bålkontroll.

Ida Lindgren betonar att satsningen är väl underbyggd, bland annat har läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter varit med och tagit fram utbildningen som judoinstruktörer i hela landet deltagit i. Projektet kommer också att följas av Högskolan Dalarna, där en forskargrupp ska utvärdera effekterna.

ANNONS

Bland arbetarna som tränar i Mölndal är projektet uppskattat. Byggledaren Mindaugas Januskevicius, tror att de kommer att ha nytta av träningen.

– När man är uppe på en byggställning funderar man inte så mycket på risken att falla, men det känns bra att lära sig det här inför framtiden, säger han.

Fakta: Fallolyckor

  1. Den vanligaste arbetsolyckan är fallolyckor och varje år drabbas 11 000 personer.
  2. Cirka 2 000 av dessa klassas som allvarliga arbetsolyckor, vilket innebär att de lett till minst 30 dagars sjukskrivning eller motsvarande läkningstid och/eller medicinsk invaliditet.
  3. Fallolyckor är vanligast inom vård- och omsorg, barnomsorg, bygg- och anläggningsbranschen samt bland yrkesförare och metallarbetare.

Källa: AFA Försäkring

ANNONS