Martin Andreasson har som fackombud fått ta emot tiotals samtal från upprörda buss- och spårvagnsförare.
Martin Andreasson har som fackombud fått ta emot tiotals samtal från upprörda buss- och spårvagnsförare. Bild: Stefan Bennhage/Privat

Bussförare upprörda efter Västtrafiks uttalande

Förra veckan påstod Västtrafiks presstalesperson att alla deras fordon förutom de äldre spårvagnarna har luftkonditionering. Ett uttalande som inte är sant och som har upprört Västtrafiks busschaufförer.
– Att de kan uttala sig på det sättet och ställa till det så för oss bussförare är oacceptabelt, säger Martin Andreasson, fackombud på Kommunal Väst sektion trafik.

ANNONS
|

När Martin Andreasson i onsdags körde sin busstur var det varmt ombord. En kvinna kom då fram till honom och påpekade att han borde slå på luftkonditioneringen.

Martin Andreasson påpekade att det inte fanns någon på den buss han körde.

– Jag sade till henne att jag inte hade suttit här i värmen i åtta timmar om det fanns AC. Då förklarade hon för mig att Västtrafik hade sagt att det fanns AC på alla bussar, säger han.

Tiotals samtal från drabbade bussförare

Han är inte heller ensam. Som fackombud har han tagit emot tiotals samtal från buss- och spårvagnsförare som har varit med om liknande situationer.

ANNONS

Det hela ska ha uppkommit efter att Västtrafik förra veckan kommenterade de många klagomål som kommit in på värmen.

LÄS MER:Heta bussar leder till klagomål

– Vi har luftkonditionering på alla fordon förutom i våra gamla spårvagnar, sade Gunilla Wicktor, presstalesperson på Västtrafik, då.

Men det påståendet är inte sant vilket SVT Nyheter Väst var först med att berätta.

68 bussar saknar luftkonditionering

Gunilla Wicktor medger att det inte stämmer.

Hon berättar att 68 av de cirka 1 800 bussar som Västtrafik förvaltar saknar luftkonditionering.

– Det beror på att i de gamla avtalen, som är snart tio år gamla, har man inte ställt det som krav, säger hon.

Under de närmsta två åren ska Västtrafik dock få in nya bussar där luftkonditionering finns med som krav.

Gunilla Wicktor förklarar att anledningen till att hennes första uttalande blev fel kan ha att göra med att hon svarade på frågor om Göteborg.

Av de bussar som saknar luftkonditionering säger hon att de flesta återfinns i Kungsbacka och i Borås med omnejd. I Göteborg rör det sig om ungefär 10 fordon som saknar luftkonditionering.

– Om jag har sagt fel är jag den första att be om ursäkt, säger Gunilla Wicktor.

Vad tänker du kring att det har satt flera förare i en prekär situation?

ANNONS

– Det tycker jag är jättetråkigt, för vi vet att förarna gör ett fantastiskt jobb. Det är tufft för alla när det är så varmt och förarna gör vad de kan för att hålla fordonen så svala som möjligt, säger hon.

Inte första gången det händer

Martin Andreasson säger att han är besviken på Västtrafik. Samtidigt påpekar han att han har stor förståelse för att resenärerna är frustrerade och att värmen även är tuff för de som kör.

– Vi förare sitter upp till tio timmar om dagen i fordon som saknar AC, säger han.

Han påpekar att man som förare har rätt att ta extra pauser när man behöver men att han ändå får samtal från förare som säger att de är helt slut.

– Jag kände mig själv lite halvseg i huvudet i tisdags. Och då funkade ändå AC:n som bara den och folk som gick på blev helt saliga, säger han.

Gunilla Wicktor håller med om att värmen har varit ett stort problem och säger att hon vill rikta en stor eloge till förarna.

– Nu får vi innerligt hoppas att det tar 250 år till innan det blir en sån extrem sommar igen, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS