Bullerskyddet – konst som märks

Trollbollar och illröd plast. Bullerskyddet som nu monteras i Mölnlycke sticker ut.

ANNONS
|

En lång vägg av ferrariröd plast i varierande höjd kommer slingra sig upp längs Benarebyvägen i centrala Mölnlycke. I en skogsdunge kommer lysande bollar med ögon att blicka ned från träden. Det nya bullerskyddet ska inte bara stänga ute ljud utan även utgöra en konstupplevelse.

– Vi tror att de kan föra in magi, en nyfikenhet och göra att området får en stark identitet. Och ljus i konstverk skapar trygghet, säger Karin Lind, en av konstnärerna i konstnärsduon Simka som fått i uppdrag att utföra den konstnärliga gestaltningen. Hon beskriver det röda planket som en röd tråd genom det nybygga bostadsområdet Stenbrottet som man kommer uppleva när man går cyklar eller åker bil.

ANNONS

Konstverket har redan innan det monterats väckt debatt berättar Margreth Tallvid, planeringsledare för konstnärlig utsmyckning i kommunen. Kritiken handlar om färgvalet. – Vi funderade länge också. Kan vi verkligen ha ett så knallrött plank? Efter mycket diskussioner så sa vi, varför kan vi inte ha det? Offentlig konst väcker ofta känslor, och diskussionerna kan bli livliga enligt Margreth Tallvid, som förväntar sig en offentlig debatt även om bullerskyddet.

När ett nytt område planeras avsätts 0,5 procent av projektbudgeten till offentlig utsmyckning. Det är arbetet med bostadsområdet Stenbrottet som har resulterat i konstverket Trollbuller och Trollbollar. Nu ska den första delen - det röda planket i återvunnen plast - snart börja monteras och det är inte bara färgen som gör bullerskyddet unikt. – Vi har gjort lite speciallösningar som konstnärerna också ville ha. Det kommer bli en utmaning när planket monteras. Sedan ska det grävas ned 20 centimeter i marken och låsas fast för att det ska bli helt tätt och inte släppa igenom ljud, säger Helena Sandgate, kommunens projektledare för trafik.

Kommunens landskapsarkitekt kommer enligt Helena Sandgathe att ta fasta på den röda färgen när denne jobbar vidare med bostadsområdet. Den konstnärliga gestaltningen har kostat 450 000 kronor. Till det kommer planket och speciallösningarna.

ANNONS
ANNONS