Budgetbråk orsakar spricka i alliansen

ANNONS
|

Sprickbildningen utmynnade vid torsdagens kommunfullmäktige i att alliansens största parti – Moderaterna – fick se sitt eget förslag till investeringsbudget för åren 2014–2017 nedröstat. Istället var det den så kallade sexpartigruppen, där C, FP och KD samverkar med MP, V och Utvecklingspartiet, som fick igenom ett antal tilläggsyrkanden till tjänstemännens förslag.

Att några moderata förslag också slank med i beslutet var en klen tröst för kommunalrådet Anders Holmensköld. Han hymlar inte med att han känner sig sviken av sina allianskamrater.

– När vi hade ett möte med dem i måndags uppdagades det att de hade gått bakom ryggen på oss och gjort upp med de andra partierna. Då valde vi att lämna mötet. Det känns lite som att få reda på att din maka eller make redan är gift med en annan, säger Anders Holmensköld.

ANNONS

Moderaterna valde att inte heller delta på alliansens förmöte inför fullmäktigemötet.

– Det kommer vi inte göra framöver heller. Om de andra inte ville samarbeta med oss i det här oerhört viktiga beslutet, så behöver vi nog inte träffas på ett tag. Vi kommer att ha egna förmöten nu. Sen hoppas jag förstås att deras borgerliga hjärtan gör att de oftast röstar som oss även i fortsättningen, säger Anders Holmensköld.

Ove Wiktorsson säger att övriga allianspartier även fortsatt håller dörren öppen för Moderaterna.

– Vi får väl se hur länge de är arga, säger han.

Varför valde ni sexpartigruppen framför allianssamarbetet?

– Det verkar som att det är två politiker som inte fattat att det inte finns någon klar majoritet i fullmäktige i Kungälv – Anders Holmensköld och Miguel Odhner. Om vi inte hade samarbetat med de andra partierna i sexpartigruppen kanske de hade röstat på Socialdemokraternas ofinansierade budget i protest. Nu säkrade vi stöd för en investeringsbudget som gör att alliansen kan fortsätta styra fram till valet, säger Ove Wiktorsson.

Socialdemokraterna hade ett eget förslag till investeringsbudget. I likhet med Moderaternas röstades det ner.

– Socialdemokraterna tycker att Kungälv behöver en ny politik. Vi har lagt fram ett förslag som prioriterar jobben, mindre barngrupper, klasstorlekarna i skolan och fler platser i äldreomsorgen. Vi kompromissar inte om det. Vi skulle aldrig ställa upp på den ofinansierade löftespolitik som sexpartigruppen står för, säger oppositionsrådet Miguel Odhner (S).

ANNONS

Några av de viktigaste punkterna i Kungälvs investeringsbudget för åren 2014 till 2017:

* En multiarena med isyta under tak ska utredas under 2014. Planen är en samfinansiering med kommunen, näringsliv och intresserade föreningar som parter. Preliminär byggstart i slutet av perioden.

* En F-9-skola ska byggas i Kode för att tillgodose de norra kommundelarnas ökade behov. Än så länge oklart var och hur, men satsningen kommer inte på bekostnad av Hålta skola, vars nedläggningshot dragits tillbaka.

* Ytterligare tio miljoner kronor per år ska satsas på utbyggnaden av gång- och cykelbanor. Detta innebär att totalt 80 miljoner satsas under perioden.

ANNONS