Brutalt misshandlad utanför polishusets entré

"Jag ska dricka av hans blod." "Du ska pussa hennes fot." Det var hoten en man i Uddevalla fick utstå. Livrädd flydde han till polishuset, men utanför dörren blev han misshandlad.

ANNONS
|

Klockan var halv åtta på kvällen den 20 februari när en vettskrämd man kom fram till polishusets entré. Han ryckte i dörren men det var låst, han vände sig om och tittade över axeln med skrämd blick. Kort därefter kom först en man, som omedelbart gick till attack med slag. Strax därefter kom ytterligare en man och tillsammans överöste de honom med slag och sparkar.

Allt utspelades utanför huvudingången till polishuset på Lagerbergsgatan och spelas in av polisens övervakningskameror.

– Det är första gången jag har varit med om att någon blivit misshandlad utanför polishuset, säger åklagare Emelie Beillon, som nu väckt åtal mot två män i 40-årsåldern.

ANNONS

Åtalet omfattar flera åtalspunkter: grov misshandel, grovt olaga hot, grovt vapenbrott, samt misshandel. Bråket utanför polisstationen hade börjat stund tidigare, inne i en lägenhet inte långt från polisstationen. Dit hade den misshandlade mannen kallats för att prata ut om en påstådd otrohetsaffär, men det slutade med att han blev slagen och hotad till livet.

Ursprunget till händelsen ligger ett par månader tillbaka i tiden. Offret hade träffat en av de nu misstänkta männens fru på en fest. Enligt vad offret själv uppgett hade hon förklarat att hon var olycklig och ville lämna maken. Mannen hade senare hjälpt henne att lämna huset och komma i kontakt med socialtjänsten. Kvinnans make hade fått meddelanden om att hans hustru varit otrogen och det var därför, har han själv uppgett i förhör, som han kallade mannen till lägenheten i Uddevalla.

Mannen nekade till att ha haft en affär med kvinnan. I förhör framgår att maken ansåg att mannen smutskastat kvinnan och försökt skrämma henne för att lämna honom. I lägenheten ska han ha visat en revolver för mannen och slagit honom.

– Är det inte min rättighet att skjuta honom? ska mannen ha sagt.

Maken ville ta med sig mannen så att denne skulle be hans fru om ursäkt och uttalat att "du ska pussa hennes fot".

ANNONS

– Accepterar du att någon gör så med din heder? hade han undrat.

Mannen fruktade för sitt liv och lyckades fly från lägenheten genom ett badrumsfönster och sprang då till polishuset. Det var dock kväll och polishuset var stängt för allmänheten, mannen påkallade uppmärksamhet via porttelefonen och fick tag i häktespersonal.

– Öppna, de kommer att döda mig, skrek han.

Bara ett par minuter senare började misshandeln utanför polishuset. Men häktespersonalen hade larmat polis som kom till mannens undsättning. När gärningsmännen fick syn på poliserna tog de till flykten och försvann i en bil. En polispatrull får dock syn på en bil som stämmer in på beskrivningen som kör mot Trollhättan. I Brunnered stoppas den och två män greps. I bilen hittade polisen en revolver.

Den ene misstänkte, kvinnans bror, har i förhör erkänt misshandel av normalgraden. Kvinnans make har erkänt händelseförloppet. Inledningsvis häktades båda, den senare har dock försatts på fri fot av tingsrätten.

Finns det någon hotbild mot offret, får han polisbeskydd?

– Jag kan inte kommentera det närmre, säger åklagare Emelie Beillon.

Den misshandlade mannen har förklarat att han är livrädd för de åtalade männen och deras släkt. Den åtalade maken ska i lägenheten ha sagt att hundra personer är ute efter mannen, men han har i förhör nekat till att det är så.

ANNONS

Är det frågan om ett hedersbrott?

– Det är svårt att kommentera det tycker jag, jag vet inte vad jag ska säga. I grund och botten kanske det handlar om det.

ANNONS