Broderns Snapchat-knep för att hitta systern - och föra bort henne

Den 17-åriga flickan bodde på ett skyddat boende efter att ha berättat att hennes familj sagt att de skulle gifta bort henne. Men en bror ska enligt misstankarna ha tagit kontakt med henne via Snapchat - genom att låtsas vara en jämngammal tjej. De bestämde träff och då ska flickan ha tvingats med i en bil. Nu har domen fallit.

ANNONS
|

Den 17-åriga flickan trodde att hon pratade med en tjej som hon fått kontakt med via snapchat. Under nästan två månader hade de följt varandra på Snapchat och pratat med varandra.

Tillslut bestämde de sig för att träffas. De gjorde upp tid och plats.

Den sjunde juli var 17-åringen på väg till mötesplatsen i Söderhamn. Men "kompisen" syntes inte till. I stället hörde hon en röst bakom sig som sa: "ta det lugnt".

När hon vände sig om såg hon sin bror, berättade hon senare i polisförhör.

Fyra mot en

Vittnen som såg det hela berättade hur brodern även slog henne när han kom fram till henne. Sedan fick han hjälp av en ung kvinna att släpa med sig systern. Snart kom även ytterligare två personer som hjälpte till, berättade vittnena i polisförhör. Flickan gjorde motstånd och alla fyra ska ha hjälpts åt att trycka ner henne på grusplanen. De hörde hur hon skrek och sedan såg de när hon tvingades in i bilen.

ANNONS

– Jag blir jätterädd att… sa flickan senare i polisförhör och fortsatte:

– Jag vill inte åka till Afghanistan igen.

För polisen kunde vittnena berätta att familjen åkt ut på E4. Polisen började söka efter bilen och hittade den. Defick föraren att stanna sin bil. I bilen hittade de totalt sex personer. Den unga flickan som ska ha blivit bortrövad hade placerats i mitten i baksätet. Polisen beskrev henne som skärrad. När poliserna tagit henne i säkerhet berättade hon om bakgrunden till bortförandet.

Skyddades från tvångsgifte

Under våren hade hon placerats på ett skyddat boende efter att hon själv tagit kontakt med socialtjänsten i den ort i Västsverige där hon bodde med sin familj.

Familjen hade då sagt att hon skulle giftas bort med en man i Afghanistan under sommaren men när mamman upptäckte att hon hade en pojkvän sa hon att det skulle ske tidigare än planerat.

Flickan beskrevs av personalen på socialkontoret som skräckslagen, ledsen och nedstämd över föräldrarnas planer.

I en dom från förvaltningsrätten som kom i slutet av april står det att flickan blivit psykiskt misshandlad och lever under andra allvarliga missförhållanden i hemmet. Bland annat kände hon sig kontrollerad och menade att hon inte fick bestämma över sig själv.

ANNONS

Hon fick inte umgås med någon utanför skoltid. Pappan lämnade henne på skolan och bröderna hämtade henne. Dessutom kontrollerade hennes mamma hennes mobil och det var så det kom fram att hon hade en pojkvän.

I domen framgår att föräldrarna däremot ansåg att dottern hade lika stora friheter som alla andra flickor i samma ålder.

Familjemedlemmarna åtalades

Mamman, pappan och två bröder åtalades för olaga frihetsberövande. Åklagaren skrev i stämningsansökan att de "med våld berövat målsäganden friheten genom att tvinga in henne i en personbil och föra henne från platsen". Planen, enligt åklagaren, var att ta henne hem till den Västsvenska orten igen.

Familjemedlemmarna nekar till brott.

En av bröderna sa i polisförhör att systern visste att det var honom hon pratade med och att hon var med på att de skulle träffas. Brodern sa att de blev så glada när de träffades efter så lång tid i från varandra att de kramades och att det då kanske kunde missuppfattas och se ut som att de försökte ta henne.

Pappan sa även han att dottern visste vem hon bestämde träff med. Han nekar till att de använt våld för att få med henne i bilen.

Mamman däremot sa att de bestämde sig för att hitta den försvunna dottern och att de planlöst satte sig i bilen och började köra runt. Och av en slump hittade de henne. I polisförhör sa hon också att hon aldrig skulle gifta bort sin dotter.

ANNONS

Nu kommer domen

Klockan 14:00 på fredagen föll domen. Alla familjemedlemmar döms för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott. I domen står det att familjemedlemmarna "uppsåtligen och med våld berövat målsäganden friheten genom att tvinga in henne i en personbil och föra henne från platsen." Det står även att alla var ense om vad som varit avsett att ske.

Flickans mamma och pappa döms till tio månaders fängelse och båda bröderna döms till skyddstillsyn med samhällstjänst 160 timmar. Utöver det ska familjemedlemmarna solidarisktbetala ett skadestånd till flickan på 20 000 kronor.

ANNONS