Brister i strid ström på nattjour

ANNONS
|

Till Strömstads sjukhus kommer patienter i vitt skilda tillstånd. Ibland väldigt sjuka människor. I september i fjol dog en patient utanför byggnaden efter att ha sökt hjälp efter jourtid.

Sjukhusets nattjour drivs sedan i maj förra året av Jocema vård AB. Sedan dess har en strid ström av avvikelser rapporterats av den personal som jobbar på sjukhusets vårdcentral på dag- och kvällstid, i samma lokaler där Jocema sedan bedriver vård nattetid. Flera rapporter har också skrivits av ambulanspersonal som ofta kommer till nattjouren med patienter. Avvikelserna har dokumenterats i Medcontrol, regionens interna system där fel och brister i sjukvården rapporteras.

ANNONS

En ambulanssjuksköterska återger två händelser, där bemötandet från läkare beskrivs som arrogant, otrevligt och oprofessionellt. Det ena rör läkaren Erling Hallström, som ansvarar för nattjouren. Enligt sköterskan hetsade han en narkotikapåverkad patient så att mannen sparkade honom på benet. Mannen dömdes senare för ringa misshandel, men i domen konstaterar Uddevalla tingsrätt att utredningen ger stöd för att han kände sig provocerad och frustrerad av läkarens beteende och av att läkaren inte ville undersöka honom.

Det senaste halvåret har personal på vårdcentralen skrivit minst åtta avvikelser om Jocema. Några handlar om starköl som hittats bland mediciner och personal som inte kommer för att lösa av kvällsjouren. Och för bara några veckor sedan anlände ambulansen med en patient med misstänkt hjärtfel. Enligt rapporten kunde undersköterskan som var i tjänst inte ta EKG.

Samtidigt säger avtalet, som tecknats mellan beställaren Hälso- och sjukvårdsnämnd norra Bohuslän och leverantören Jocema, att en legitimerad sjuksköterska ska finnas på plats på natten och att tjänstgörande läkare har en inställelsetid på 30 minuter.

Om avtalet kräver sjuksköterskor är behovet självklart. Det anser Synnöve Ödegård, doktor i folkhälsovetenskap och forskare i patientsäkerhet vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

– Det är en patientsäkerhetsfråga. Det finns mängder med åtgärder som en undersköterska inte får göra som måste utföras av en sjuksköterska. En sjuksköterska har en helt annan utbildning och medicinsk kompetens. Enskilda uppgifter kan delegeras till en undersköterska, men man kan inte delegera bort en legitimerad yrkestitel, säger Synnöve Ödegård.

ANNONS

Ändringar och tillägg i avtalet ska dessutom godkännas skriftligen av parterna. Men så har inte skett.

– Jag har inte sett avtalet och är inte insatt i fallet. Men är det som du säger begår leverantören ett avtalsbrott. En offentlig beställare har inte rätt att se mellan fingrarna när en leverantör bryter mot avtalet. Beställaren begår inte ett avtalsbrott, men om han inte vidtar åtgärder mot leverantören riskerar han att bryta mot lagen om offentlig upphandling, säger Mathias Sylwan, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Erling Hallström är överläkare och har det medicinska ansvaret för nattjouren i Strömstad. Han var omskriven 2009 efter att ha tjänat miljoner på att hyra ut sig själv och andra stafettläkare från sitt eget bolag till sin arbetsplats ortopedkliniken vid Uddevalla sjukhus. Av nio ifrågasatta ortopeder var han den ende som fick en skriftlig varning och stängdes tillfälligt av från jobbet. Detta eftersom hans sidouppdrag ansågs alltför omfattande. I dag är Jocema registrerat på en nära anhörig till Erling Hallström och bolaget har flera uppdrag i regionen.

GP har i flera veckor förgäves sökt Erling Hallström eller annan företrädare för bolaget.

Strömstads sjukhus var en gång ett fullskaligt lasarett med specialistsjukvård inom flera områden. Många verksamheter har successivt flyttat till Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan (NÄL). Kvar finns vårdcentral, psykiatrisk öppenvård, BUP, sjukgymnastik, arbetsterapi och röntgen. I viss utsträckning finns också mottagning inom medicin, gynekologi och öron- näsa- hals.

Vårdcentralen drivs av:

Primärvården i Västra Götaland vardagar 7.30 - 17.00.

Strömstadsakuten AB vardagskvällar 17.00-22.00 samt helger 10.00-16.00.

Jocema vård AB alla nätter i veckan 22.00-07.00.

Ambulanspersonal som hämtat en patient bedömer var patienten ska köras. Allvarliga fall körs oftast till NÄL.

Fram till den 4 september 2011 drev Jocema nattjouren på Södra Kyrkogatan i Strömstad men tvingades tillbaka till sjukhuset efter kraftiga protester från allmänheten.

Fakta/Avvikelser och skrivelser

17 juni 2011

Rapport: Enligt ambulanspersonal kommer de till nattjouren med en kvinna som har bröstsmärtor. Läkare och sjuksköterska möter upp i civila kläder utan namnbrickor. De säger att de inte ska ta emot patienter från ambulansen och att det är fel att kalla det en jourmottagning. Informationen ska de ha fått av sin chef.

Jocemas svar: Finns inget svar att tillgå.

Regionens åtgärd: Samtal mellan beställaren, Jocema och ambulanssjukvården.

11 juli 2011

Rapport: Ambulanspersonal beskriver att de anländer med en kvinna som blivit drogad på krogen. Läkaren på nattjouren ignorerar patienten, suckar och säger, enligt rapporten: Vad är det för present ni kommer till mig med klockan tre på natten. Ordväxling uppstår mellan ambulanspersonal och läkare och läkaren puttar ambulanssjuksköterskan flera gånger i bröstet innan läkaren försvinner in på ett rum och låser om sig.

Jocemas svar: Finns inget svar att tillgå.

Regionens åtgärd: Samtal mellan beställaren, Jocema och ambulanssjukvården.

7 september 2011

Rapport: Enligt personal på vårdcentralen ska de flytta ett bord och kommer åt Jocemas kylskåp där mediciner förvaras. Låset, som är fastlimmat, lossnar och i kylskåpet bland mediciner står en starköl. Kylskåpet är inte tillräckligt kallt för att förvara medicin.

Jocemas svar: Finns inget svar att tillgå.

Regionens åtgärd: Verksamhetsansvarig på vårdcentralen samtalar med Erling Hallström.

3 december 2011

Rapport: Enligt ambulanspersonal kommer de till nattjouren med en narkotikapåverkad man. Erling Hallström ignorerar patienten som blir allt mer irriterad. Bråk uppstår och ambulanspersonal försöker sära på läkare och patient och får ut patienten från lokalen. Väl ute kommer Erling Hallström efter, öppnar dörren, hetsar och provocerar patienten som måttar en spark mot läkarens ben. "Patienten har inte varit det minsta hotfull mot oss. Personligen ser jag det som bristande kompetens hos läkaren. Jag anser att hela situationen var rent provokativ från hans sida i syfte att kunna hetsa patienten till en våldshandling för att kunna ringa polis", skriver ambulanssjuksköterskan.

Jocemas svar: Finns inget svar att tillgå.

Regionens åtgärd: Samtal mellan beställaren, Jocema och ambulanssjukvården.

7 december 2011

Rapport: Kvällsjourens personal rapporterar om att när de ska gå hem klockan 22.00 kommer ingen från Jocema för att lösa av dem. Ingen ringer och meddelar försening och det finns inget telefonnummer att ringa.

Jocemas svar: Sköterska och läkare var försenad med knappt fem minuter. Trafikproblem?

Regionens åtgärd: Ingen åtgärd.

28 februari 2012

Rapport: Enligt kvällsjourens personal kommer ingen från Jocema för att lösa av dem. När sjuksköterska lämnar klockan 22.08 har ingen dykt upp.

Jocemas svar: Läkare och sjuksköterska var försenade. Kom fram när kvällsjourens sjuksköterska satt i bilen. Trafikproblem?

Regionens åtgärd: Ingen åtgärd.

24 mars 2012

Rapport: Enligt sjukvårdspersonal som arbetar dagtid har Jocemas personal vid tre tillfällen lämnat entrédörren till ambulansintaget olåst.

Jocemas svar: Ambulansdörren måste vi se till att den är låst.

Regionens åtgärd: Ingen åtgärd.

15 april 2012

Rapport: Sjuksköterska som arbetar på vårdcentralen berättar i en skrivelse till politikerna i nämnden om de många och anmärkningsvärda avvikelserna om Jocema. Hon frågar varför ingenting händer och upplyser om att patientsäkerheten äventyras gång på gång. Hon bifogar en avvikelse om att undersköterskor i stället för sjuksköterskor arbetar natt.

Jocemas svar: Inget svar att tillgå.

Regionens åtgärd: Ingen åtgärd.

Fotnot: GP har inte tagit del av alla avvikelser än då vissa fortfarande utreds.

ANNONS