Brandmannen Anders Knutson har avlidit

Larmet kom in och brandmannen Anders Knutson åkte ut för att släcka en villabrand. Branden blev släckt, men nu står det klart att Anders fick betala med sitt liv. Efter månader på sjukhus avled han under onsdagen. Hans hustru Hanna Knutson vill uttrycka tacksamhet till deras församling, blåljuspersonal, sjukhus och familj för deras stöd.

ANNONS
|

Den 18 april åkte brandmannen Anders Knutson tillsammans med sina kollegor till Ljungskile för att släcka en villabrand. På grund av branden höll inte husets tak och när det plötsligt rasade föll det på Anders. Han hade under släckningsarbetet klättrat upp på en hög stege för att nå ordentligt och när taket raserade fick han det över sig.

Han ramlade och slog i marken – ett fall på tre meter. Därefter föll bråte från det sammanfallande huset över honom, material som vägde upp mot 200 kilo.

Läs mer: Brandman svårt skadad i villabrand

En sex månader lång kamp

Anders kördes så fort som möjligt till sjukhus: först till NÄL i Trollhättan men senare på kvällen till Sahlgrenska i Göteborg där han vårdades för livshotande skador.

ANNONS

Enligt sjukhuset hade Anders en eventuell blödning i skallen, hans nacke var påverkad och hans lunga punkterad när han anlände.

Sedan följde sex månaders kamp. Anders var stundvis var vaken och det fanns förhoppning om tillfrisknande.

Men onsdagen den 31 oktober avled Anders till följd av skadorna, 39 år gammal.

"Med flera allvarliga komplikationer orkade inte Anders kropp mer", skriver kollegorna i ett gemensamt uttalande på Facebook.

I tråden finns många hälsningar och kollegor från andra brandstationer runtom i landet delar bilder på hur deras flaggor svajar på halv stång för Anders.

Anders fru Hanna: "Saknar honom jättemycket"

Anders var gift med Hanna Knutson och tillsammans hade paret fyra barn.

– Jag saknar honom jättemycket. Men jag är samtidigt tacksam för den tiden vi har fått ha tillsammans. Och vi är tacksamma för allt engagemang. Det är många som visar ett stort engagemang för Anders och familjen. Vår församling, blåljuspersonal, sjukhuset. De har varit ett stort stöd, säger hustrun Hanna Knutson.

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän kommer idag den 1 November klockan 12.00 hålla en tyst minut för att hedra sin kollega.

Samlade in nästan 130 000 kronor

När Anders skadades startade hans kollegor på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan en insamling. Insamlingen fick in 129 813 kronor som gick oavkortat till Hanna.

ANNONS

Läs mer: Samlar in pengar åt sin skadade kollegas anhöriga

Gällande villabranden totalförstördes huset men polisen hyste inga misstankar om att den var anlagd eller liknande. De skrev en anmälan men utan misstanke om brott och Anders fall behandlades som en arbetsplatsolycka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS