Brandman svårt skadad i villabrand

En villa brann under onsdagen ned till grunden i Ljungskile. En brandman ådrog sig livshotande skador i samband med släckningsarbetet.
– Tillståndet är allvarligt, meddelar Lisa Räng på Sahlgrenskas presstjänst under torsdagsmorgonen.

ANNONS
|

Larmet om branden kom strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen.

– Vi fick larm om en brand i en byggnad söder om Ljungskile. Vi åkte med en styrka från Ljungskile och en från Uddevalla. När de kom dit var en brand utvecklad på andra våningen, berättade Lars Bjurström på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

En brandman som stod på en stege fick delar av hustaket över sig och ramlade ner till marken i samband med släckningsarbetet. Han fördes i ambulans till NÄL där han vårdades för livshotande skador.

Bernt Eriksson, räddningschef på räddningsförbundet Mitt Bohuslän, berättar för Bohusläningen att den skadade brandmannen transporterades till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under onsdagskvällen.

ANNONS

Läget fortsatt kritiskt

Under torsdagsmorgonen var läget för den skadade brandmannen fortsatt kritiskt.

– Tillståndet är allvarligt, meddelar Lisa Räng, presskommunikatör på Sahlgrenska, vid niotiden.

Mikael Svantesson, stabschef för räddningsförbundet Mitt Bohuslän, berättar för tidningen Bohusläningen att brandmannens anhöriga är underrättade.

– Vi har pratat med den drabbade brandmannens familj, säger Mikael Svantesson.

På brandstationen i Uddevalla har man upprättat en krisstab som tar hand om krishanteringen för den drabbade brandmannens kollegor.

Enligt polisen i region Väst finns inga misstankar om brott.

– Vi har skrivit en anmälan om branden utan misstanke om brott och olyckan med brandmannen behandlas som en arbetsplatsolycka, säger Christer Fuxborg, presstalesperson i region Väst.

"Inte mycket kvar av huset"

Vid 15-tiden på onsdagen började räddningstjänsten avsluta släckningsarbetet på platsen.

– Vi har tagit hem alla styrkor. Eftersläckning pågår. Det är inte mycket kvar av huset vad jag kan förstå, säger Lars Bjurström.

Personerna som bodde i huset larmade själva om branden och befann sig utanför huset när räddningstjänsten kom dit. De ska inte ha fått några allvarliga skador.

ANNONS