Bra sommar för södra Bohuslän

ANNONS
|

På måndag samlas turismnäringen på Tjörn för att reflektera över sommaren och blicka framåt. Enligt Ann Haraldsson, turistchef för södra Bohuslän turism har företagen all anledning att vara nöjda. Antalet gästnätter ökade i så väl Kungälv som Stenungsund och på Tjörn. Bara Orust backade, men det beror till stor del på att en stor anläggning – Sjögården – slog igen.

– Det här betyder att man vågar och har möjlighet att satsa vidare på sin verksamhet. Vi har en stor satsning nu i alla elva kommuner för att jobba mer enat kring Bohuslän, säger Ann Haraldsson.

Det är ett samarbete som Patric Österström tror mycket på och som kan tydliggöra vad turismnäringen i Bohuslän kan erbjuda. Speciellt betonar han hur viktigt samarbete är i STO-regionen och att man måste inse at Stenungsund som turistort har sina begränsningar.

ANNONS

– Nu kör man ett race här och ett där. Skyltfönstret måste bli bredare. Det finns inte så mycket att göra i Stenungsund under en vecka, du har lite stad, spa och bad men på Tjörn och Orust har du kultur i form av konst och musik. Nu har det varit bra väder två somrar i rad och då ställer besökarna inte lika stora krav på upplevelser. Det räcker med bad och en klippa, men en sommar som inte är lika bra måste vi ha mer att erbjuda.

Stenungsund är den kommun som ökat antalet gästnätter mest i södra Bohuslän och som den största anläggningen har Stenungsbaden fått en stor del av tillströmningen. Men Patric Österström anser inte att det varit någon kanonsommar.

– Det är inte något vi har märkt av. Vi kan lätt ta emot många fler.

Sommarturismen utgör endast 8-9 procent av Stenungsbadens omsättning som främst bygger på konferenser, men vd:n skulle gärna se att den ökade.

Fortfarande hittar få utländska turister till södra Bohuslän även om det var en lite ökning i sommar, och det är något som Patric Österström hoppas att kommunsamarbetet kan ändra på.

– Då, i augusti när de kommer, är tyvärr inte Bohuslän som bäst. Många företag räknar bara med sju veckors säsong.

ANNONS

Ann Haraldsson betonar också vikten av att kunna locka utanför högsäsong. Från januari till augusti har beläggningen i södra Bohuslän i snitt varit 52 procent.

■ 186 833 gästnätter har registrerats på boendeanläggningar i södra Bohuslän för perioden juni-augusti.

Förändring jämfört med samma period 2013:

• Stenungsund +17 procent

• Kungälv +2 procent

• Tjörn +4 procent

• Orust -10 procent

Statistiken omfattar hotell, stugbyar och vandrarhem.

ANNONS