Bottenbetyg för bygglovsavdelning

ANNONS
|

– Jag är förvånad. Vi har inte själva känt av det här utan tycker att det rullat på ganska bra, säger Katarina Eiderbrant, tillförordnad chef på förvaltningen för plan och bygg.

Undersökningen, som görs vartannat år, genomfördes i år för tredje gången i Kungsbacka. I den får företagare betygssätta hur kontakten med kommunen fungerar. Och i årets enkät rasar bygglovsavdelningen kraftigt i betyg.

Katarina Eiderbrant tror att flera faktorer spelar in och berättar att avdelningen redan börjat jobba med vissa problemområden.

– Vi försöker utöka våra telefontider och formulerar även mer och bättre information på webben. Men nu får vi backa bandet och titta på vilka situationer vi har varit i som kunnat påverka resultatet, säger Katarina Eiderbrant.

ANNONS

Även byggnadsnämndens ordförande Lars Stranne (M) tycker att nedgången är överraskande. Under sina sju år som ordförande i nämnden har han tagit emot mängder av frågor om bygglov, många gånger från missnöjda personer.

– Men jag har inte en enda gång haft samtal från näringslivet. Jag har inte fått några indikationer på ett så stort missnöje, säger han.

Lika förvånad är däremot inte nämndens vice ordförande Alf Olofsson (S):

– Jag har följt företag som vill bygga och vissa saker drar ut på tiden. Möjligheten att kunna etablera sig i kommunen måste påskyndas, man kan inte som företagare vänta i två till tre år, säger han.

Enkäten visar att företagarna framför allt är missnöjda med bygglovsavdelningens effektivitet. En bidragande orsak kan vara den nya plan- och bygglagen som kom 2011 och att det är ett stort inflyttningstryck på kommunen.

– Speciellt kommuner där det är högt tryck på bygglov har rasat i betyg i år och det kan ha att göra med den nya lagen. När det kommer en ny lag kan det uppstå oklarheter kring tolkningar, säger Jan Torége, handläggare på Sveriges kommuner och landsting.

Nu ska nämnden och förvaltningen titta närmare på de problem som framkommit i undersökningen.

ANNONS

– Kanske får vi från nämnden besöka företagarna eller bjuda in dem till samtal för att kunna kommunicera bättre. Vi måste ta reda på vad de inte är nöjda med, säger Lars Stranne.

Kungsbacka hamnar på plats 155 av de 197 kommuner som deltog. 2011 låg kommunen på 87:e plats.

Bygglovsavdelningen försämrar betyget jämfört med 2011 och har det sjätte sämsta resultat i landet.

Bakom undersökningen står Business region Göteborg, Stockholm business alliance och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Källa: Rapporten Företagsklimat 2013.

ANNONS