Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Borås vill ha polisutbildning

Borås stad har gått i hop med stadens högskola för att polishögskolan ska placeras i kommunen, skriver SVT Nyheter. Under måndagen skickade de in en intresseanmälan till regeringen och rikspolischefen där de skrev att de kan starta redan nästa år. – Vi ställer oss bakom ansökan och kommunen kommer vara behjälpliga med lokaler och bostäder, säger Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Regeringen presenterade i april sitt förslag om att det ska bli 10 000 fler polisanställda till år 2024. Huvuddelen ska vara poliser men det handlar även om civilanställda.

I satsningen ingår också två nya utbildningsplatser i landet, vilket bland annat SVT Nyheter tidigare har skrivit om.

– Jag ser Borås som den starkaste kandidaten till en polisutbildning i Västsverige, sa före detta inrikesministern Anders Ygeman (S) i april.

Men även Halmstad har flaggat för att de vill ha den nya polisutbildningen som ska starta 2019, där både socialdemokratiska och moderata riksdagspolitiker har uttalat sitt stöd.

Borås stad höll under måndagseftermiddagen tillsammans med Högskolan i Borås en presskonferens där de meddelade att de har anmält intresse för att starta polishögskola.

LÄS MER: Västsverige får polisutbildning

Förberedelserna började i våras

I skrivelsen meddelade de också att utbildningen kan starta redan hösten 2018.

– Förberedelserna började i våras och den senaste veckan har vi fört diskussioner där vi anser att vi kommer att klara av att starta utbildningen nästa höst, säger Björn Brorström som är rektor för Högskolan i Borås till SVT Nyheter.

Högskolan har ett samarbete med Göteborgs universitet och Handelshögskolan gällande kompetens för utbildning och forskning inom områden av relevans för polisutbildning, så som sociologi, kriminologi, socialt arbete, juridik, statsvetenskap och psykologi.

Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande och Annette Carlson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen medverkade under presskonferensen.

– Vi ställer oss bakom ansökan och kommunen kommer vara behjälpliga med lokaler och bostäder, säger Ulf Olsson till SVT.

Senast i maj 2018 ska rikspolischefen Dan Eliasson lämna sitt förslag på utbildningsorter till regeringen.

Mest läst