Vd Per-Aste Persson kan komma att sälja Klädesholmen Seafoods snart övergivna fabriker. I framtiden skulle de kunna bli bostäder i stället.
Vd Per-Aste Persson kan komma att sälja Klädesholmen Seafoods snart övergivna fabriker. I framtiden skulle de kunna bli bostäder i stället.

Bo i en sillfabrik?

ANNONS
|

Som GP berättade för några veckor sedan har den anrika silltillverkningen på Klädesholmen tagit klivet in till Tjörn och en nybyggd fabrik i Rönnäng.

Det betyder att två av de nuvarande fabrikerna på Klädesholmen kommer att överges. Det handlar om Alax och Bråses gamla lokaler på Industrivägen, en gata som nu kommunen börjat fundera i nya banor kring.

– De här byggnaderna ligger ju med långsidan mot havet så man kommer att få havsutsikt från alla lägenheter. Jag tror att det kan bli ett väldigt attraktivt område om man lyckas bevara historian och industrikaraktären, säger Åsa Jönsson, planarkitekt på Tjörns kommun och ansvarig för arbetet med en ny detaljplan på Klädesholmen.

ANNONS

Hon bedömer mellan tummen och pekfingret att det skulle kunna byggas in ett 30-tal lägenheter på marken där det i dag ligger både sillfabriker och andra industrilokaler.

Ett problem är dock den extrema närheten till havet.

– Vi vill inte ha lägenheter i markplan med tanke på den stigande havsvattennivån. Vi ser gärna någon annan typ av verksamhet, till exempel kontor eller handel där, säger Åsa Jönsson.

En tanke som hänger ihop med planen är att skapa någon typ av förbindelse mellan det nya bostadsområdet och den ö som restaurangen Salt och Sill ligger på.

– Det kommer att skapa ett väldigt trevligt stråk att promenera på, säger Åsa Jönsson, som dock konstaterar att just den idén har mött visst motstånd så här långt.

Klädesholmen Seafoods vd Per-Aste Persson säger till GP att företaget har fört diskussioner med kommunen om framtiden för de två gamla fabrikslokalerna.

–Antingen får vi behålla dem och använda dem på något sätt, eller så säljer vi dem och får igen en del av våra investeringar som vi gjort i den nya fabriken, säger han.

ANNONS

Per-Aste Persson tror att ett beslut bör vara fattat från företagets sida inom ett år. Han fruktar dock att det kan dröja väldigt lång tid innan det eventuellt går att flytta in i de nya bostäderna.

–Erfarenheten säger att det tar tid att få fram nya detaljplaner på Klädesholmen. Det kan gå sju-åtta år med alla överklaganden, säger han.

I december är tanken att politikerna ska få planen för Industrivägen på sitt bord. Om de ger tummen upp blir nästa steg ett samråd för att ta in åsikter från privatpersoner och myndigheter.

Fakta: Tre nya planer

Politiker och tjänstemän har länge strävat efter fler lägenheter på villadominerade Klädesholmen. Och flera projekt är på gång:

• I den nedlagda skolan kan det komma att byggas drygt en handfull lägenheter.

• På berget strax söder om entrén vill kommunala bostadsbolaget bygga ett 20-tal nya bostäder.

ANNONS