Liknande fenomen med supermåne och total månförmörkelse 2015.
Liknande fenomen med supermåne och total månförmörkelse 2015. Bild: Stian Lysberg

Blodröda supermånen lyste upp himlen världen över

Under måndagsmorgonen bjöd månen på en spektakulär show: den blev röd och superstor. Tyvärr fick västsvenskarna ingen skymt av fenomenet – men i andra delar av världen syntes den blodröda månen.

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen kunde en blodröd supermåne beskådas över himlen. Och det var verkligen en speciell händelse – nästa gång det blir en lika lång och spektakulär total månförmörkelse står almanackan på 2029.

Total månförmörkelse innebär att fullmånen är helt skuggad av jorden. Det är i sig inget ovanligt, och kan inträffa flera gånger per år. Det som gjorde nattens händelse speciell var att fullmånen syntes extra stor – en så kallad supermåne. Eftersom månens bana runt jorden är elliptisk är den ibland närmare jorden, och ibland lite längre i från, och när den är som närmast kallas det supermåne.

Läs mer: Därför blir månen superstor och blodröd

ANNONS

När supermånen hamnar i jordens skugga blir den förmörkad, och när solen lyser förbi jorden passerar solljuset genom jordens atmosfär och speglar sig på månen så att den blir blodröd, en så kallad blodmåne.

Den totala månförmörkelsen varade mellan 5.40 och 6.43.

Månen befinner sig även särskilt nära jorden och kommer därför se större ut än vanligt, kallat supermåne. Förmörkelsen kommer dessutom pågå ovanligt länge. Den totala förmörkelsen varar mellan 05.40 och 06.43.

"Dålig tajming"

En varm fredagskväll i juli kunde de flesta i Västsverige skåda en liknande blodmåne då fenomenet kan ske flera gånger per år.

Läs mer: Total månförmörkelse – århundradets längsta blodmåne

Läs mer: Se läsarnas bilder på månförmörkelsen

Men inför den här gången var prognosen sämre.

– Det har varit rätt klart under eftermiddagen och tidiga kvällen, men i natt drar det tyvärr in ett frontsystem vilket innebär ökad molnighet under natten. Redan framåt midnatt kommer det bli mest mulet väder, sa Ian Engblom, meteorolog på Foreca under söndagskvällen.

Molnen döljer därmed månfenomenet.

– Tyvärr ser det rätt dystert ut. Det är lite dålig tajming, säger Engblom.

Mulet i hela Västra Götaland

Det spelar ingen roll om man spanade från norra Bohuslän, centrala Göteborg eller drar sig ner mot Halland – sikten var inte bra oavsett.

ANNONS

– Det är mulet i princip hela Västra Götaland och chansen att man ska se något är rätt liten, säger Ian Engblom.

Men i andra länder och även i andra delar av Sverige väntades den blodröda månen lysa upp himlen.

– Då får man åka upp till Uppsala eller Gävle för att se något.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS