Håll uppsikt. Blåskrabban känns igen på att den i det närmaste har en fyrkantig ryggsköld, samt att benen är ljus- och mörkrandiga.
Håll uppsikt. Blåskrabban känns igen på att den i det närmaste har en fyrkantig ryggsköld, samt att benen är ljus- och mörkrandiga.

Blåskrabba kan ha förökat sig

Att den asiatiska blåskrabban finns i svenska vatten, hitförd av båtar är känt sedan flera år. Men nu har fynd gjorts som väcker fruktan att den kan ha börjat föröka sig.

ANNONS
|

Blåskrabban och dess nära släkting penselkrabban är så kallade invasiva arter som riskerar att skada ekosystemet längs Bohuslänska stränder om de får fäste.

– De blir inte stora, max fyra centimeter över ryggskölden. Men är miljön rätt och om det finns tillräckligt mat så kan de föröka sig tre, fyra, kanske fem gånger på en säsong. Så de blir snabbt väldigt många, berättar Matz Berggren, forskare på Lovréncentret i Fiskebäckskil.

Den svenska strandkrabban förökar sig bara en gång per säsong, vilket gör att de främmande arterna helt kan ta över de svenska stränderna.

– Vi har sett på flera håll i Europa att det kan finnas över hundra krabbor per kvadratmeter. De inhemska arterna blir undanträngda.

ANNONS

Första fyndet av blåskrabba i Sverige gjordes vid Hönö 2012, och det är fortfarande där de flesta fynden har gjorts. Matz Berggrentror att det beror på att många fartyg som ska in i Göteborgs hamn släpper sitt barlastvatten där, och i barlastattnet finns krabbor eller krabblarver som har följt med fartyget från kusterna vid Japan, Korea och Kina.

Man har dock inte sett några tecken på att krabban på egen hand förökat sig och spridit sig i Svenska vatten. Förrän nu. Skolelever i Stenungsund har hittat en ung blåskrabba som befaras vara född här. Dessutom har två fynd av krabban gjorts utanförLysekil, varför Matz Berggrenbefarar att krabban är på väg att sprida sig på västkusten. För att få en klar bild över situationen ställer han hoppet till landets unga krabbfiskare.

– Jag uppmanar alla barn att vara uppmärksamma när de fiskar. Nu är det en etableringsfas så det finns inte så många krabbor, man måste vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Men med tusentals barn kan vi vara det, därför är vi beroende av allmänheten.

Den som hittar en misstänkt krabba uppmanas att fotografera och kontakta Matz Berggrenpå Lovencentret i Fiskebäckskil. Och att inte slänga tillbaka krabban i havet innan man vet vad det är för art.

ANNONS
ANNONS