Bilister struntar i det röda ljuset

I korsningen vid bensinstationen i Ytterby kör bilarna mot rött i genomsnitt 80 gånger om dagen.…– Det måste göras någon innan det sker en olycka, säger Pär Fogelin, som går över övergångsstället med barnen varje dag.

ANNONS
|

Pär Fogelin som bor i Ytterby har länge reagerat på att många kör för fort och mot rött ljus innan rondellen vid Ytterby centrum. Eftersom det är Trafikverket som ansvarar för sträckan tog han kontakt och fick myndigheten att genomföra en mätning av rödljuskörningarna på Marstrandsvägen.

I december, efter ett och ett halvt år, fick ha resultatet av mätningen och där framgår att under en vecka i september 2016, då mätningen genomfördes, så körde 559 bilister mot rött.

–Det är 80 om dagen, säger Pär Fogelin.

47 av 559 bedömer Trafikverket som allvarliga, det vill säga rena rödljuskörningar där trafikljuset varit rött i över två sekunder. Majoriteten av dessa har skett omkring klockan 8 och omkring klockan 16, enligt Trafikverkets mätning.

ANNONS

Trafikljuset på Marstrandsvägen slår över när någon trycker på knappen. Det innebär att det endast är rött när någon ska gå över.

Majoriteten av rödljuskörningarna har skett mindre än två sekunder efter att ljuset slagit om.Trots att det är 50 kilometer i timmen närmast fram till trafikljuset upplever Pär Fogelin att många aldrig saktar ner.

– Då hinner de inte stanna när det slår om.

Trafikverket har skickat vidare ärendet till polisen.

Anna Sandén, kanslichef på polisen i Kungälv/Ale:

– Det här är en signal om att det ser ut så här i trafiken i dag och det är allvarligt.

Men vad tycker du om att det är på det här viset?

– Självklart blir man mörkrädd när man ser hur mycket rödljuskörningar det är.

Ska ni genomföra fler poliskontroller?

–Ja, vi har ju våra kollar hela tiden. Kortsiktigt kan vi vara behjälpliga med den biten att få ner antalet rödljuskörningar men långsiktigt är det Trafikverket som ska se över sina delar i detta, säger Anna Sandén.

När vi träffar Pär Fogelin med barnen Jack och Liv i Ytterby är flera polispatruller på plats. I ett buskage, osynlig för bilisterna som kommer från Kungälvshållet, står polisinspektören Joakim Morin sedan en kvart.

ANNONS

– Vi har rapporterat en som kört mot rött när vi stått här.

Flera barn passerar övergångsstället dagligen som ska till och från Kastellegårdsskolan. Att polisen ska ställa upp fler hastighetskontroller ser inte Pär Fogelin som någon långsiktig lösning utan skulle hellre se ett väggupp eller en plankorsning. Något som Trafikverket i dagsläget inte har några planer på.

– Nej, vi har inget planerat, större insatser måste gå via Göteborgsregionen och vi fogar över ganska små medel, säger Maria Patriksson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

ANNONS