Besparingskravet ligger kvar

ANNONS
|

Det var i december i fjol som fullmäktige beslutade att barn till föräldralediga och arbetssökande, så kallade 15-timmarsbarn, i fortsättningen bara ska generera 80-procentig ersättning till förskolorna. Åtgärden väntades spara omkring 3,8 miljoner kronor i år.

När konsekvenserna stod klara har reaktionerna blivit häftiga. Fristående förskolor har hävdat att de kan tvingas lägga ner och kommunala enheter har varnat för lägre personaltäthet.

Socialdemokraterna yrkade mot den bakgrunden att alla barn även fortsatt ska ge full ersättning.

Alliansen kontrade vid senaste kommunstyrelsesammanträdet med att yrka att beslutet ska kvarstå. Dessutom tyder mycket på att besparingen kan bli större än 3,8 miljoner, då betydligt fler barn än beräknat påverkas. De extrapengarna, uppskattningsvis en miljon kronor, vill alliansen satsa på förskolebarn med särskilda behov.

ANNONS

– Vi kan inte hålla på och betala 100 procent för något vi bara får 30 procent för. Även med 80 procent ligger vi högre än kommunerna runt oss. Flera av de fristående förskolor som skrikit högst går dessutom väldigt bra ekonomiskt. Men Socialdemokraterna i Kungälv verkar tycka att det är okej att ta ut vinster från välfärden, säger Ove Wiktorsson (C).

Omröstningen blev helt jämn och slutade 7–7, sedan Göran Oskarson (FP) valt att lägga ner sin röst. Därmed blev ordföranden Anders Holmenskölds (M) röst avgörande.

– Jag är ingen jättevän av privatskolor och vinster i välfärden. Men här har man tagit allt i fel ordning. Man börjar med besparingen och sedan kommer konsekvensbeskrivningarna efteråt. Ytterst är det de små barnen i kommunen som blir lidande, säger Johan Holmberg (S).

ANNONS