Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kultur- och fritidsnämnden måste spara sedan det står klart att de inte får hjälp med hyran för Mölndals nya stadsbibliotek. Bild: Karina Hansson
Kultur- och fritidsnämnden måste spara sedan det står klart att de inte får hjälp med hyran för Mölndals nya stadsbibliotek. Bild: Karina Hansson

Besparing som hotar bokbuss och bibliotek

Balltorps bibliotek eller bokbussen? Båda hotas av nedläggning när kultur- och fritidsnämnden i Mölndal behöver spara 1,7 miljoner kronor nästa år. – Det är som att välja mellan pest eller kolera, säger kultur- och fritidschefen Annika Stedner.

Varför behöver ni spara?
– Det är två delar i pusslet, dels en allmän effektivisering i budgeten på 0,5 procent på året, vilket innebär en besparing på 700 000 kronor på fritidsverksamheter. Den andra, en miljon kronor, beror på att vi inte kompenseras fullt ut för hyran för det nya stadsbiblioteket. 

Hyran för stadsbiblioteket, som invigs i december, beslutades redan 2014 under en avsiktsförklaring med Mölndalsbostäder. Då var det sagt att hyran skulle kompenseras fullt ut. Men under budgetberedningen inför budgeten 2018 beslutades att så inte skulle ske. Då fick nämnden i uppdrag att hämta in de pengarna, en miljon kronor, inom biblioteksverksamheten, där nedläggning av Balltorps bibliotek föreslogs som en del av lösningen. Nu kan besparingen i stället hanteras inom hela nämndens verksamhet.

I de två förslag som förvaltningen tagit fram skulle samma besparing, 1,7 miljoner kronor, göras på att enbart lägga ner bokbussen eller genom att sprida ut besparingarna över flera kultur- och fritidsverksamheter (se faktarutan).

Pernilla Övermark (S), nytillträdd ordförande i kultur- och fritidsnämnden, vill i dagsläget inte svara på vilket förslag nämnden kommer att bestämma sig för när den samlas 21 september.
– Vi har träffats i arbetsutskottet och har valt att inte lämna ett eget förslag till nämnden. Nu ska vi i den politiska majoriteten träffas och detsamma gäller oppositionen. Men det kan jag säga att det aldrig är roligt att besluta om den här typen av besparing, säger hon.

Tidigare har ett förslag att stänga Balltorps bibliotek mötts av protester men nu kan även förslaget att lägga ner bokbussen få reaktioner.
– Förslaget att dra in bokbussen är nytt och det har redan fått folk att reagera. Bokbussen har en central funktion och stannar på många hållplatser utanför Mölndals innerstad.

Enligt Annika Stedner kämpar alla verksamheter i kommunen med att få en budget i balans.
– Oavsett vad vi sparar in på måste vi hitta någon lösning på hela situationen. Men det handlar om att välja mellan pest eller kolera.

Fakta: Besparingar kultur- och fritid

  • Förslag ett: Lägga ner bokbussen.
  • Förslag två: Lägga ned Balltorps bibliotek för allmänheten, krympa sommarlovsverksamheten vid Djursjön​​, krympa pengarna till Kulturnatt i Kvarnbyn med en fjärdedel, stänga konstgräsplanerna i staden tre veckor runt nyår, dra in en halvtidstjänst på Aktiviteten, minska drift- och skötselpotten för idrottsanläggningar med en fjärdedel samt krympa administrativa kostnader​​.
  • Beslut tas på kultur- och fritidsnämndens möte 21 september.

Källa: molndal.se

Mest läst