Beslut fattat om arrendeavgifter

ANNONS
|

I torsdags satte politikerna på både Tjörn och Orust ner foten i den infekterade frågan om arrendeavgifter för sjöbodar på kommunal mark. Orust kommunfullmäktige, som tidigare tagit beslut om att ta ut en avgift på 100 kronor per kvadratmeter och år, klubbade igenom en halvering av avgiften. Nu blir kostnaden 50 kronor per kvadratmeter, plus en årlig administrativ avgift på 450 kronor.

– Utgångspunkten har varit att vi inte ska skattesubventionera sjöbodar och bryggor. Då räcker det med de här summorna för att det ska bli självfinansierande. Det har varit mycket diskussioner om frågan, men arrendatorerna verkar uppskatta det vi har gjort. Det är nog frid och fröjd nu, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Bengt Johansson (C).

ANNONS

På Tjörn är tonen från majoritetspolitikerna mer oförsonlig. Där blir det visserligen också en sänkning, men bara från 96 till 75 kronor per kvadratmeter och år, om kommunstyrelsens beslut från i torsdags står sig även i fullmäktige om några veckor.

– Vi tycker avgiften är rimlig. Det handlar om 1 500 kronor per år för en bod på 20 kvadratmeter. Det har man nog råd med, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Bo Bertelsen (M).

Många bodar är ju 40 till 50 kvadratmeter stora?

– Tycker man att det blir för dyrt får man kanske tänka över om man behöver ha en så stor bod. Det går inte att jämföra sjöbodsmarken med industrimark och det pris vi säljer den för. 90 procent av sjöbodarna används till att dricka kaffe och grogg i. Då får det kosta.

ANNONS