Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

BERT+KARLSSON
Stäms. Bert Karlsson bolag stäms nu på 11 miljoner kronor. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bert Karlssons bolag stäms på mångmiljonbelopp

Bert Karlsson bolag Jokarjo stäms på mångmiljonbelopp av en bostadsrättsförening i Strömstad.
Karlssons bolag anklagas för att ha misskött underhållet för anläggningen som har hyrts ut som asylboende.
– Det är trams, säger flyktingdirektören själv.

Bostadsrättsföreningen har nu lämnat in en stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt där de kräver Jokarjo på elva miljoner kronor plus dröjsmålsränta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anledningen är att Bert Karlsson bolag har hyrt fastigheter i Strömstad med totalt 138 sängplatser och enligt föreningen grovt misskött underhållet, vilket nlt.se var först att rapportera om.

Går inte att hyra ut

Avtalet mellan Jokarjo och föreningen slöts 2015 och radhuslängorna och stugorna uppges nu vara i så dåligt skick att de inte kan hyras ut.

"Genom att inte städa anläggningen, inte underhålla den och inte återställa den till avtalat skick brutit mot sina förpliktelser enligt hyresavtalet", står det den stämningsansökan som bostadsrättsföreningen har lämnat in till tingsrätten.

Föreningen ska sedan i somras ha försökt att nå en ekonomisk uppgörelse med Jokarjo.

Då föreningen själva inte uppges ha ekonomi till att själva kunna ställa i ordning anläggningen finns risk att de aktuella stugorna och lägenheterna inte kommer att kunna hyras ut under den kommande sommarsäsongen.

Bland annat uppges det finnas spisar som inte fungerar i bostäderna samt fuktskador på möbler och inredning.

Bert Karlsson uppger att han själv inte vill kommentera det hela.

– Det är trams, det är Migrationsverket som ska stå för skadorna och den här föreningen är inte nöjda med hur det utfallet har blivit, men övriga frågor får du ställa till min advokat istället, säger Bert Karlsson.

Advokaten: "Vill ha ersättning för varje skråma"

Advokat Lars Schmidt företräder Karlsson i ärendet. Han menar att bostadsrättsföreningen tidigare inte kunnat specificera vad kravet bestått i.

– Vi har fått för dåligt underlag helt enkelt och inte heller nu åberopar man någon bevisning utan skriver att man avvaktar Jokarjos inställning. Det här är alltså inget vi kan bemöta, säger Schmidt.

Parterna har olika åsikter vad gäller ersättning och hur bostäderna ska se ut för att det ska räknas som godtagbart skick, menar han.

– Minsta lilla skråma vill de ha ersättning för. Man ska ha klart för sig att ett asylboende är en speciell typ av boende som ger betydligt mer slitage. Flera bor ofta i samma rum till exempel.

Enligt Schmidt var anläggningen långtifrån ny när Jokarjo fick tillträde. Bland annat ska det ha funnits tapeter som är 15-20 år gamla.

–Vad jag förstår är det även så att merparten av medlemmarna i bostadsrättsföreningen var nöjda, men att man gått på den linje som några få tongivande fört.

Enligt Schmidt har Bostadsrättsföreningen tidigare erbjudits 1,7 miljoner av Jokarjo.

– Så vi har inte varit helt omedgörliga så att säga. Men nu är det upp till domstol att avgöra i ärendet, säger Bert Karlssons försvarare.

Mest läst